"Det är starkt omdömeslöst"

Öland • Publicerad 22 november 2003

- Det här är absurt. En förvaltningschef ska inte agera politiskt.

Det säger Kjell E Johanson (v) om Mats Lindahls brev.

Han har själv suttit som chef på socialförvaltningen och fritidsförvaltningen i Stockholm samt Brottsförebyggande centrum.

- Det föll mig aldrig in att agera politiskt i Stockholm. Hur hade det sett ut om jag skickat brev till statsförvaltningscheferna. Man måste skilja på den politiska rollen och yrkesrollen.

- Det är starkt omdömeslöst av en förvaltningschef att göra politiska utspel.

Kjell E Johanson, som är ersättare i fullmäktige, betonar att Mats Lindahl har rätt att framföra sin åsikt.

- Men då ska han föra fram den till sin egen nämnd och sedan får politikerna handla. Om miljö- och byggnadsnämnden väljer att inte agera så har de tagit ett beslut och då måste han rätta sig efter det. Politiker gör en helhetsbedömning. Det är absurt att agera som han gjort.

Mörbylånga kommun har inga starka politiker vare sig på den borgerliga eller den socialistiska sidan, anser han.

- Staffan Larsson, kommunchef, har till exempel kritiserats för att han har för mycket makt över kommunstyrelsen liksom Göran O T Dahlberg, skolchef, för att han styr skolnämnden. Det finns ett alltför starkt tjänstemannastyre i Mörbylånga kommun och det är inte bara jag som tycker det bland politikerna, säger Kjell E Johanson.

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.