Annons

Anders Enström: Därför inleder Barometern ett samarbete med Ölandsbladet

Efter 156 år av nyhetskamp på Öland är det dags att gräva ner stridsyxan. Barometern och Ölandsbladet inleder ett redaktionellt samarbete. Samtidigt som många olikheter består.
Anders EnströmSkicka e-post
Öland • Publicerad 17 november 2023
Anders Enström
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Barometern och Ölandsbladet inleder ett redaktionellt samarbete.
Barometern och Ölandsbladet inleder ett redaktionellt samarbete.Foto: Montage

Personalen informerades under torsdagen. Förändringarna innebär att Ölandsbladet blir leverantör av dagliga samhällsnyheter till Barometerns läsare. Och att Barometern ser till att Ölandsbladets läsare får senaste nytt på kvällar och helger.

Konkret innebär det att Barometern kommer att publicera ett antal – inte alla – artiklar som Ölandsbladet producerar under en dag. Ölandsbladet, som gärna kallar sig ett medlemsblad för ölänningar, kommer att behålla sin särart och även fortsättningsvis skriva mer detaljerat om allt som händer på ön.

Annons

Barometern fortsätter dock med egen bevakning av sport, kultur, nöje, affärsliv och det vi kallar familjenyheter. Även om vi inte längre finns på plats med kontor i Borgholm och Färjestaden. Vi kommer precis som tidigare också göra nedslag i form av längre reportage, grävande journalistik och större intervjuer.

Den som i dag läser både Ölandsbladet och Barometern kommer alltså ha anledning att fortsätta göra så.

Varför gör vi då den här förändringen just nu?

Den utlösande faktorn är så klart det ekonomiska läget. Lågkonjunkturen märks tydligt på annonsmarknaden och hela tidningsbranschen kämpar nu med att sänka kostnader för att få bättre balans framöver.

Genom samarbetet kan Barometern sänka personalkostnaderna samtidigt som vi fortsätter ge våra läsare en stark bevakning av Öland. Ölandsbladet kan ge sina läsare en snabbare nyhetsrapportering på kvällar och helger.

”Nu skrivs ett nytt kapitel i vår gemensamma historia. Det fredligaste hittills.”

Samarbetet möjliggörs av att tidningarna sedan 2011 har samma ägare, Gota Media. Men trots att vi sedan flera år jobbar med samma redaktionella teknik och trycks i samma press har vi jobbat som två fullt konkurrerande redaktioner. Fram till nu, alltså. Ur ett koncernperspektiv gick det helt enkelt inte längre att motivera kostnaderna för dubbel bemanning på Öland.

Hur kommer Barometerns läsare att märka det här?

Förhoppningsvis inte alls. Tidningen kommer att innehålla lika mycket om Öland som tidigare, den enda skillnaden blir att en del av artiklarna kan vara skrivna av en reporter på Ölandsbladet.

Målet är att samarbetet ska stärka tidningarna på lång sikt. Just långsiktighet är något som finns i båda tidningarnas dna. Barometern grundades 1841, Ölandsbladet 1867. Det innebär att tidningarna levt sida vid sida i 156 år.

Nu skrivs ett nytt kapitel i vår gemensamma historia. Det fredligaste hittills.

Annons
Annons
Annons
Annons