Dagmammor sägs upp trots långa barnköer

Sex dagbarnvårdare i Mörbylånga kommun ska sägas upp. Beskedet fick de via telefon. Och de berörda föräldrarna har inte fått någon information.
Öland • Publicerad 16 december 2005

-ÊVi är så besvikna, säger Ann-Sofie Wallvin, Färjestaden, som har barn placerat hos en av de aktuella dagbarnvårdarna.

En handfull föräldrar och sex dagbarnvårdare har samlats vid en lekplats i Färjestaden. Alla är upprörda och känner sig överkörda. Flera av de närvarande dagbarnvårdarna har i dagarna fått besked om att de inte kommer att ha sina arbeten kvar från och med 1 januari 2007. Beskedet lämnades av respektive dagbarnvårdares närmaste chef via telefon. En av dem som ska sägas upp har arbetat som dagbarnvårdare i 18 år, en annan

i 17.

Barn står på kö - De säger att anledningen är arbetsbrist. Men hur kan det vara det? Vi har fulla barngrupper allihop och barn som står på kö för att komma till oss, säger dagbarnvårdaren Lillemor Herborn.

Föräldern Ingela Elmberg gick själv igenom samma sak förra året. Hon var då dagbarnvårdare som blev uppsagd - via telefon. Nu arbetar hon som personlig assistent och har barn hos en av de uppsagda dagbarnvårdarna.

- Som förälder har vi inte fått någon information, vi vet bara det vi har hört via våra dagmammor, säger hon.

- Det är så dåligt att vi inte får veta var våra barn ska vara, säger Ted Kvernmo, Färjestaden, en annan berörd förälder.

- Och så mycket kompetens och erfarenhet som försvinner när de här erfarna dagmammorna sägs upp, säger Ann-Sofie Wallvin.

Motarbetas Föräldern Tina Petersson, Färjestaden, tycker att det verkar som om dagbarnvårdarna medvetet motarbetas av kommunen.

- När jag ringde och ville ha information om barnomsorgen i kommunen nämndes inte dagbarnvårdarna, det verkade som om de inte fanns, säger hon.

Föräldrarna betonar att de inte har något emot förskolor, men att de vill kunna välja barnomsorg.

Skolchef Ann Willsund förstår de upprörda känslorna.

- Det är klart att det måste vara jobbigt att få ett sådant här besked. Men vårt uppdrag är att gå föräldrarna till mötes och ge dem den barnomsorg de vill ha. Och de flesta vill ha plats på förskolor, därför blir antalet dagbarnvårdare övertaligt.

Tycker du att ni har skött det här på ett bra sätt?

- Vi har verkligen ansträngt oss för att göra det här på ett så bra sätt som möjligt. Jag tycker inte att vi kunde ha gjort på något annat sätt.

Enligt skolchefen har de berörda dagbarnvårdarna redan före sommaren fått indikationer på att det kan bli uppsägningar.

När hade ni tänkt informera föräldrarna?

-ÊNär vi har alla formaliteter klara med dagbarnvårdarna.

Föräldrarna har en känsla av att kommunens dagbarnvårdare motarbetas. Vad har du att säga om det?

- Så är det absolut inte. Vi har ingen anledning att göra det.

Färjestaden är inne i ett expansivt skede och befolkningen beräknas växa med 1 000 personer under tre år. Har ni räknat med det när ni har sett över behovet av barnomsorgsplatser på förskolor och hos dagmammor?

- Ja. Vi har verkligen försökt att lägga in alla aspekter i det här. Men det är alltid svårt att sia om hur det blir i framtiden.

De dagbarnvårdare som ska sägas upp kallas till ett personligt möte med ledningen för kommunens barnomsorg där papper om varslen ska undertecknas.

Annelie Frank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.