Cederberg väcker själv åtal mot polisman

Nyligen fälldes affärsmannen Håkan Cederberg av hovrätten för olovlig körning. Men rättsprocessen fortsätter. Inom kort drar Håkan Cederberg den polis som delgav honom ärendet inför rätta
Öland • Publicerad 5 januari 2002

Sedan tre olika åklagarinstanser sagt nej till att ta upp den anmälan som den välkände affärsmannen och fyrägaren gjort mot polismannen väljer han att själv väcka åtal i frågan.

Att privatpersoner driver ett brottmål till rätten och åtalar någon är tämligen ovanligt i svenskt rättsväsende.

Misshandel och ofredande

Men i det här fallet anser sig Håkan Cederberg felaktigt behandlad och har därför anlitat advokat och stämt polismannen för misshandel alternativt ofredande och förolämpning.

Händelsen det handlar om inträffade den 9 juni 1999. En polispatrull kom då till Strandborg i Köpingsvik sedan man fått uppgifter om att Håkan Cederberg befann sig där för att delge honom ett brev från länsstyrelsen.

Då den ene av polismannen öppnade en kontorsdörr kom Cederberg rusande och meddelade att han inte ville ta emot delgivningshandlingen.

- Den kan ni skicka till min adress i USA, lät han meddela.

"Jävla fyllbult"

Det är vad som hände sedan som den kommande rättegången kommer att handla om.

Affärsmannens version går i korthet ut på att den nu åtalade polismannen skrikit saker som "jaså, där är du din jävel", "jävla fyllbult" och "den dummaste jävel jag sett" innan han knycklade ihop brevet och slängde det i ansiktet på Cederberg.

Men det var inte slut på dramatiken med det. När polispatrullen skulle köra därifrån sprang Cederberg efter och satte sig först på bilens bakre kofångare och sedan på motorhuven.

I det enskilda åtal som Håkan Cederberg lämnat till tingsrätten uppger han att han blev både rädd, chockad och kränkt.

Händelsen blev alltså polisanmäld. Såvål chefsåklagaren i Kalmar, biträdande överklagaren som riksåklagaren ansåg dock inte att det gick att styrka brottslig gärning.

Polismannens version av händelseförloppet är i stora delar ett annat. Han uppger i ett PM att Håkan Cederberg uppträtt aggressivt och mycket bestämt meddelat att han inte ville ta emot delgivningen. Denna kastades därför i hans famn. Om detta ska rubriceras som brott blir det alltså Kalmar tingsrätts sak att avgöra.

Vid en fällande dom kräver Håkan Cederberg polismannen på 10 000 kronor i skadestånd.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.