Bruna bönor blir basmat
Historien om hur bönchipsen blev till är kanske känd vid det här laget, men kan dras en gång till. Ulf och Maryanne Wahlquist har drivit vegetarisk restaurang. De tycker om att laga mat och att resa. Och de tycker om lokala råvaror.
En dag ville de göra falafel, och tänkte testa att göra denna kikärtsrätt på bruna bönor. Kikärta eller böna, det kan väl kvitta kan man ju tycka. Men degen av bruna bönor ville inte hålla formen, den flöt ut och blev mer som chips. Fast gott var det, var bägge överens om. Och idén att göra bönchips föddes.
Efter en hel del trixande hittade de recept som blev till dagens bönchips.
– Man kan äta dem som mellanmål varje dag, säger Maryanne Wahlquist entusiastiskt. De är inga snacks i vanlig bemärkelse. De är mat.
Hon berättar att bönchipsen kan komma att användas i en studie om viktminskning för att de innehåller så bra näringssammansättning.
Produktionen skedde först i Borgholm, men sedan 2010 är de på industriområdet i Färjestaden. Ulf berättar om hur produktionen ser ut.
– Vi blötlägger bönorna på eftermiddagen innan vi går hem. Jag kommer till jobbet vid sex på morgonen, maler bönorna och och sätter i gång att göra degen. Sedan kavlar, skär, friterar och kryddar vi, allt för hand. Och när allt är klart är det dags för packning. Där är det stor skillnad nu när vi har en packmaskin. Förr jobbade vi till långt in på kvällen med att väga upp och packa chipsen. Nu går det automatiskt. Arbetsdagarna blir mer normallånga.
De har filosofin att inte låna i onödan, och packmaskinen köptes in för kapital man tjänat ihop i bolaget. Det är samma sorts maskin som de stora snacksbolagen använder och den är så stor att man var tvungen att göra hål i taket för att den skulle få plats.
– Vi kan ha mer information på påsarna, det ser proffsigare ut och en stor fördel är att chipsen håller längre. Inte minst för att vi använder kväve i påsarna, säger Maryanne.
Med ökad produktion kan man också ta sig an nya kunder. Man marknadsför sig på mässor och via delägaren i Stockholm. I dag säljs bönchipsen inte bara på Öland. Man har ett 60-tal kunder och ryktet går. Det hör av sig nya kunder varje månad. Tallink Silja line med sina elva fartyg är en av de senaste.