Bröder satsar på robotmjölk
Numera är det en robotmjölkanläggning som sköter det praktiska, medan lantbrukaren då och då kollar att övervakningen via ett datasystem fungerar som det skas.
- Det sparar oss mycket manuellt arbete vid mjölkningen. Det här är framtiden, det tror vi på. Det är den första anläggningen i sitt slag på Öland, säger Johan Danielsson i en paus under visningarna.
På tisdagen var det nämligen stallvisning och många tog vara på tillfället att studera nymodigheten. Då och då gick kor in i en särskild fålla, fram till en robotstation som då förberedde för mjölkning och genomförde den. Allt medan folk studerade det hela.
"Det var nu eller aldrig"
Lantbrukarna får också en mer flexibel arbetstid. Det är två familjer som lever av jordbruket samt deras far.
- Det var nu eller aldrig. Det krävs att man satsar. Vi kommer att mer än fördubbla antalet kor jämfört med den gamla ladugården. Vi är inte där än. I dag har vi 115-120 mjölkkor och allt som allt 140 djur, beskriver Johan Danielsson.
Lösdriftsstallet och mjölkrobotanläggningen innebär en rejäl satsning ekonomsikt.
- Ja, den är på många miljoner kronor.
För ett lantbruk på mellersta Öland är det mjölken som är den viktiga produkten.
- Markerna lämpar sig inte för annat. Vi har vall och lite spannmål. Men här finns inte mark så att det går att specialodla som de gör i Mörbylångadalen.
- Vi är i mjölkbältet. Det fortsätter ned efter Ölands östra sida.
Tid för andra sysslor
Torbjörn Danielsson visar datasystemet som sköter övervakningen av korna. Lösdriftsstallet och robotmjölkningssystemet togs i bruk i höstas och har sedan dess körts in.
Hur lär man en ko hur den ska robotmjölka sig?
- Du får träna den, locka med kraftfoder. Så känner den när den blir mjölkstinn.
Vad gör ni av tiden som sparas in?
- Det blir tid för andra sysslor och att vara mer uter i lösdriftsstallet och sköta om djuren.
Han anknyter till den senaste tidens uppmärksammade idé från arbetsförmedlingen som förbereder utbildning av vård- och omsorgspersonal i kommunerna till djurskötare så att de kan hjälpa till ute på de öländska lantbruket.
- För att det ska kunna fungera behövs mycket utbildning även i att sköta ett sådant här datasystem. Jordbruket har förändrats. Det är lite av en vetenskap att sköta det. Det räcker inte bara att ha en skyffel i handen för att jobba här, säger Torbjörn Danielsson.
Sedan är det dags för honom att visa nya intresserade hur systemet fungerar. Borta vid robotmjölkningsstationerna står besökare på rad och studerar när nya kor mjölkservar sig själva.
Fler satsar på robotar
Ytterligare ett lantbruk på Öland satsar på ett liknande mjölkningssystem och startade för någon vecka sedan. I Kalmartrakten finns också ett i drift sedan en tid, enligt bröderna Danielsson.
Överlag finns dessa system oftare i västra delen av landet, och bröderna är övertygade om att många nybyggda stall i fortsättningen kommer att utrustas med dem.