Borgholmsborna bland rikets flitigaste boklånare

Biblioteken i Borgholms kommun har flest utlån per invånare i länet.
Öland • Publicerad 12 november 2003

Det visar statistik från Kulturrådet. Men siffrorna är inte riktigt jämförbara tycker Gunilla Lydmark, bibliotekschef i Borgholm, eftersom förutsättningarna är olika mellan kommunerna. Enligt Kulturrådets statistik har Borgholms kommun 13,8 utlån per invånare och år men Borgholms egna siffror visar 15,6 utlån.

"Vi är givetvis glada"

- Det beror på att Kulturrådet räknar bort alla skolbibliotek och vi har en och samma organisation för allt. Däremot har de till exempel inte plockat bort personalkostnaderna för skolbiblioteken i sin statistik, säger Gunilla Lydmark.

Men hur man än vrider och vänder på siffrorna så är Borgholm bäst i länet och kommer på en sjätteplats i riket.

- Vår utlåning har ökat med en procent och vi är givetvis glada. Att vi kan hålla samma siffror år efter år beror nog på att vi är lyhörda för låntagare. Vi försöker anamma inköpsförslagen och har en hög servicenivå, säger Gunilla Lydmark.

- Just att servicenivån är bra påpekar sommargästerna när de besöker oss och de jämför med sitt vanliga bibliotek.

På biblioteket i Borgholm finns det sju publika datorer och även där har användandet ökat. Fyra används för internet, en till släktforskning och två datorer till studier. På sommaren är det en stor efterfrågan på datorer då folk vill läsa sin e-post eftersom det inte finns något it-café i Borgholm längre.

- Vi har inte plats för fler datorer och vi kan inte prioritera verksamheten efter enbart sommargästerna, säger Gunilla Lydmark.

Barnbokskatalog

För första gången har Kulturrådet gett ut en speciell barnbokskatalog.

- Det är ett bra instrument för barn eftersom det inte finns så många som recenserar barnböcker i dag för barn. Vi har som målsättning att vi ska köpa in det de önskar från katalogen och tack vare att vi får extra pengar från Kulturrådet för att köpa in barnböcker märks inte de oförändrade bokanslagen på samma vis.

Mörbylånga kommun hamnar på en åttonde placering i länet med sina 9,1 utlån per invånare.

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.