Betodlare till protest i Bryssel
EUs förslag på sockerreform har väckt de europeiska betodlarnas ilska. EU-kommissionen vill sänka priset på sockerbetor med 42 procent. Alldeles för radikalt, anser betodlarna som under måndagen hade samlatsi Bryssel för att protestera. Ulf Sturesson, ordförande för betodlarna i Mörbylånga, hade rest dit.
- Det har varit en väldig uppslutning. Här finns odlare från 21 länder och vi är ett 20-al från Sverige här. Vi hoppas är att förslaget ska mildras, det är alldeles för radikalt, säger Ulf Sturesson.
Sveriges jordbruksminister, Ann-Christin Nykvist, stödjer förslaget.
- Den sockerlagstiftning vi har i dag är omodern och behöver reformeras, det är alla länder är överens om. Under mötet har det kommit fram många synpunkter, både från de som är positiva till förslaget och från de som är emot det, sa Ann-Christin Nykvist efter mötet.
Enligt Ann-Christin Nykvist har betodlingen ett bra utgångsläge.
- Betodlingen är den mest lönsamma jordbruksproduktionen i Sverige. Sen kan odlare lokalt ha sämre lönsamhet, som till exempel på Öland, och då ska vi se om det är något vi kan göra inom ramen för befintliga system vi har för att stötta jordbruket.
Betodlarna är inte lika optimistiska om framtiden. De befarar att de flesta odlare på Gotland och Öland kommer att slås ut, liksom flera i Skåne.
- För oss är det jätteviktigt hur den utlovade kompensationen på 60 procent ska fördelas. Men även om den oavkortat kommer de aktiva odlarna till del kommer säkert flera odlare att sluta, säger Ulf Sturesson.
På Öland och i Kalmar har man diskuterat möjligheten att hitta nya användningsområden.
- Jag tycker det är intressant att fundera på alternativ och jag vet att det pågår forskning kring att använda socker på vägarna, kommenterar Ann-Christin Nykvist.
Förslaget på sockerreform ska diskuteras av EUs särskilda jordbrukskommitté och man hoppas nå en överenskommelse i november.
ANNIKA LARSSON