Betande gäss ett problem för bönderna
Antalet tranor, sångsvanar och gäss har som häckar eller rastar på Öland har ökat de senaste åren.
Böndernas odlade grödor är som dukade bord för fåglarna som gärna tar för sig.
- De äter från slåttervallar, gärna korn och spannmål, men även bruna bönor. Just nu är det väl mest grågäss, de kan ha en vansinnig aptit, de äter rubbet, säger viltskadeinspektören Birger Pagels.
Han tar emot anmälningar om skador som orsakats av storfåglarna. Landar en flock gäss på en åker kan gröda för rätt stora belopp försvinna på kort tid. En gård som Pagels inspekterade hade rätt till mellan
80 000 kronor och 90 000 kronor i ersättning.
Fågelskådare anställda
Nu kartläggs storfåglarnas framfart i det så kallade Gåsprojektet, som är ett samarbete mellan LRF på Öland, länsstyrelsen i Kalmar och Viltskadecenter på Grimsö Forskningsstation, Sveriges Lantbruksuniversitet. Två lokala fågelskådare på Öland har anställts för att räkna fåglarna från Runsbäck till Ottenby på västra sidan och Näsby till Stenåsa i sydost. I norr bevakas en runda från Runsten till Östra Vässby och Kårehamn.
Det är just gässen som ställer till de största skadorna på Öland.
Vitkindade gäss
- De är nästan aldrig sångsvanar eller tranor även om det förekommer. Det är mycket vitkindade gäss på väg från Europa, de kan komma i tusentals. Bönderna vid Löt och källa drabbas ofta.
Sedan 1980-talet finns ett bestånd vitkindade gäss i området runt Kåreholm. Det är runt 750 häckande par som orsakar skador hos de närliggande lantbruken varje år.
Försök att avsätta betesmark för gässen har visat sig fungera relativt bra, men det behövs större arealer än de hittills fått. Samtidigt har bönderna lätt att få ersättning från länsstyrelsen.
- Länsstyrelsen har en rätt generös inställning eftersom det rör sig om fridlysta fåglar, bönderna ska inte behöva lida för att fåglarna råkar landa hos dem, säger Birger Pagels.