Bättre hygien på förskola efterlyses

Det behövs skriftliga rutiner för hygienen på förskolan Solvändan i Mörbylånga.
Öland • Publicerad 3 mars 2010

Kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör Lotta Johansson gjorde för ett par månader sedan en inspektion på Solvändan. Det är ett led i att förebygga och minska smittspridningen på förskolorna.

I rapporten efter besöket framhåller hon verksamheten i stort fungerar bra utifrån hygien- och smittskyddsperspektiv. Men det fanns också vissa brister.

Bland annat fanns inga skriftliga rutiner för hur man ska göra vid blöjbyten, hur livsmedel ska hanteras och rutinerna för kontakt med blod och diarréer hade brister.

Av hygieniska skäl bör barnen inte ha textilhanddukar vid blöjbyten eller för att torka händerna på. I stället ska man använda engångsunderlägg och pappershanddukar.

Andra saker som noterades var att sophinken för blöjor inte hade lock och det var smutsigt bland annat på ledningar längs väggen och på utsidan av handfatet.

Sofia Hedman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.