Återfallen missbrukare inför rätta för en rad brott

Tio månaders behandling mot alkoholproblem var över. Det skulle firas. Med alkohol
i mängd. Efter två dagar var friheten över
Öland • Publicerad 11 november 2003

Vård mot alkoholproblem kan ge gott resultat. Men inte alltid.

I december förra året skrev en man från norra Sverige in sig på ett behandlingshem i Borgholmstrakten. Han hade definitivt fått nog av sitt mångåriga missbruk.

Socialtjänsten i hemkommunen trodde på hans goda föresatser och lovade betala vården. Tio månader och åtminstone en halv miljon kronor senare var det dags att ta klivet ut i eget boende.

En utslussningslägenhet ordnades i centrala Borgholm. Dit flyttade den 14 oktober den 49-årige missbrukaren. Han satte i gång att supa omedelbart.

- Jag fick ett återfall och drack 20 starköl, berättade han i tingsrätten på måndagen.

Efter två dagar utanför vårdhemmet togs han av polis efter en rad brott i Borgholm. Det var dessa han stod inför rätta för på måndagen.

"Tog strupgrepp"

Det började med att han under kvällen den 16 oktober sökte upp fastighetsskötaren i det hus han bodde i. Pengarna och spriten var slut. Eftersom han var lovad 500 kronor tillbaka på hyran för att han själv städat lägenheten tyckte han det var lämpligt att han fick pengarna då.

- Jag ansåg att vi kunde vänta till dagen efter. Men när han tog ett strupgrepp på mig gav jag honom 400 kronor, berättade fastighetsskötaren.

Innan 49-åringen gick uttalade han dödshot om det som hänt rapporterades till polisen.

Nästa stopp på fylleresan blev på Borgholmskällaren. Exakt vad som hände där är inte klarlagt eftersom den person som enligt åklagaren ska ha blivit hotad inte ville vidkännas dessa uppgifter i tingsrätten.

Desto utförligare berättade den unga kvinna i vars bil 49-åringen satte sig tillsammans med en kamrat och förstörde några reglage.

- När jag kom ut tog han tag i mig och sa att han skulle döda mig och min son om jag ringde polisen. Han sade sig även ha kontakter med maffian. Jag trodde allt var slut och att jag skulle dö, beskrev kvinnan sin skräck.

Därefter gick 49-åringen och kompisen, som hela tiden höll en låg profil, till Borgholms Hotel för att skaffa sprit. Ägaren försökte hindra dem men blev hotad.

- Jag tänkte på vad som hände i Borgholm tidigare i år, sade ägaren och syftade på mordet på Borgholmsgrillen.

Männen lämnade hotellet sedan 49-åringen varit inne i baren och stulit en flaska Calvados.

Fängelsestraff

I och med det brottet tog friheten slut för 49-åringen. Åklagaren yrkade på att han ska dömas till ett fängelsestraff.

- Det här hade aldrig hänt om jag inte druckit så mycket. Jag tycker själv att det är fruktansvärt det som hänt, sade 49-åringen inför domstolen.

Han får sin dom i nästa vecka.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.