Annons

Arvoden glödhet fråga på segt möte

Det var sista fullmäktigemötet för gamla gänget i Borgholm. Men den som hade hoppats på effektivitet blev besviken när politikernas arvoden diskuterades.
Öland • Publicerad 30 september 2014
Sin vana trogen filmade Per Lublin (ÖP) mötet och begärde votering ett antal gånger under kvällens möte. FOTO: VERONIKA KARLSSON
Sin vana trogen filmade Per Lublin (ÖP) mötet och begärde votering ett antal gånger under kvällens möte. FOTO: VERONIKA KARLSSONFoto: Veronika Karlsson

När väl ärende 13 om arvoden kom upp på bordet var det en märkbart irriterad och trött församling. De hade lyssnat på ett föredrag om pensionsbestämmelser där det blev mer diskussion än det var tänkt . När Per Lublin (ÖP) antydde att kommunen mörkade fallskärmar var det några som drog på smilbanden.

– Vi har inga fallskärmar, men några flytvästar finns på kommunen, sa Marie-Louise Johansson, sekreterare.

Annons

Någon lekstuga ville inte Eddie Forsman (M) ha när pensionspolicyn skulle beslutas och det hela slutade med förtydliganden, förvirring bland yrkanden och upprörda ledamöter som avstod från att rösta när de inte visste vad de röstade på.

Arvodena handlar bland annat om att kommunalrådet ska få en ersättning som är 75 procent av en riksdagsmannalön och att ledamöterna på kommunfullmäktige ska ersättas med 500 kronor. I dag har de inget utan kompenseras med god fika.

Socialdemokraterna pläderade för ett eget förslag som gick ut på att partier, som inte är i majoritet, kan kompenseras.

– Det här är en mer rättvis modell. Vi vill inte att förlorad förtjänst ska blandas ihop med arvoden, sa Ilko Corkovic (S).

Det höll inte Eddie Forsman (M) med om.

– Jag tolkar ert förslag som att det handlar om både arvoden och lön.

Marcel van Luijn (M) försökte lugna stämningen och konstaterade efter första inspelet om bordläggning att det är oetiskt att låta blivande ledamöter besluta om sina egna arvoden.

När väl beslut skulle tas var det för många yrkanden och ajournering begärdes. Tre förslag senare och lika många voteringar så hade fullmäktige klubbat igenom förslaget från kommunstyrelsen.

Eftersom det var sista kommunfullmäktige, med politikerna som valdes för fyra år sedan, fick alla ledamöter en höstglöd inslagen i orange silkespapper. Per Lublin hade förberett en egenhändigt ritad bukett till fullmäktiges ordförande Jan Erici (M).

– Han vill ju ha allting skriftligt.

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons