Annons

Årets Ölänning 2007: Kay Wieståhl

Som en son av de milsvida skogarna kom han gående in genom Sollidens bastanta järngrindar. Med ett leende på läpparna närmade han sig det vita slottet där det låg i all sin blomsterprakt. Den öländske smörsångaren Lasse Trofast, ackompanjerad av organisten Helen Ohlsson, sjöng känslosamt "Visa vid vindens ängar". Kunga­paret vinkade välkomnande. Det var ju en kär gammal vän som strax skulle få ta emot Sollidenpriset av konung Carl XVI Gustaf, som Årets Ölänning år 2007. Kay Wieståhl stod glädjestrålande överst på prispallen.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Kay Wieståhl mottog priset som årets ölänning ur kung Carl XVI Gustafs hand.
Kay Wieståhl mottog priset som årets ölänning ur kung Carl XVI Gustafs hand.Foto: Paul Madej
FAKTA

Juryns motivering

"Årets Ölänning år 2007 är Kay Wieståhl. Viktoriadagen den 14 juli kallas i folkmun för Ölands nationaldag. Årets Ölänning 2007 har i mer än tre decennier vårdat och utvecklat denna folkfest, som ger eko såväl nationellt som internationellt. Han är också en drivande kraft bakom Golfens Öland och samarbetet mellan öns åtta golfklubbar. Det öländska Linnéjubiléet finns också på hans agenda".

Kay Wieståhl föddes år 1940 i Holmsund. Fadern Algur var skeppsredare och järnhandlare och modern Margit skötte hemmet sysslor.

Kay flyttade till Stockholm där han tog handelsstudenten och därefter följde utbildning till revisor. Men kontorsarbetet fick vänta. lstället kom idrotten tidigt in i Kays liv. Han var framstående i såväl fotboll som handboll och bandy och han var uttagen i ungdomslandslagen. År 1961 fick han heltidskontrakt med Djurgårdens IF. Norrlänningen Kay var målfarlig anfallsspjutspets. Tjugofem mål per säsong var inte ovanligt. År 1966 blev han svensk mästare i fotboll och året därefter erövrades stora silvret.

Annons

Kays framfart hade uppmärksammats av proffsuppköparna och år 1967 blev han professionell i Oakland Clippers i Kalifornien. Efter en lyckad tvåårssejour återvände han till Sverige, rik på dollar och erfarenhet. Väl hemma påbörjade han en ny karriär, nämligen som fotbollstränare. Första anhalten blev Ope i Östersund som han ledde till stora framgångar. År 1974 blev han tränare för Kalmar FF, vilket lag han tog till allsvenskan år 1975. Där hade laget inte varit på de senaste tjugo åren så glädjen var stor i Calmare stad.

Efter en händelserik idrottsepok ville Kay tillbaka till det område han utbildat sig för. bl.a. då marknadsföringen. Och att hans talang och begåvning fanns här har vi ju kunnat konstatera inte minst här på Öland.

Kay Wieståhl har under åren varit sällsynt idérik och han har omsatt sina många tankar i realistiska projekt. Han tog år 1979 initiativet till det pris, Sollidenpriset. som han nu själv är innehavare av. Han var framgångsrik VD för det alpina skidlandslaget under Ingemar Stenmarks tid. Han är ordförande i Golfens Öland, en sammanslutning av Ölands alla golfklubbar, han arrangerade TV- sändningarna från golftävlingen Lernia Masters, han var marknadschef för kalmarköpcentrat Kopparslagaren. Han startade Kalmar centrumförening och han var sammanhållande kraft för Linnéjubiléet år 2007.

Och så var han en av initiativtagarna till firandet av kronprinsessan Viktorias födelsedag. Viktoriadagen har blivit Ölands nationaldag. Evenemanget har fått en otrolig genomslagskraft och tusentals människor besöker Öland denna dag för att ta del av alla aktiviteter.

Kronprinsessans födelsedag firas på Borgholms idrottsplats med hela landets artistelit närvarande liksom mängder av TV- bolag från när och fjärran. Alltsammans blir ett skådespel långt utöver det vanliga. Och Kay och hans medhjälpare håller skickligt i alla trådar.

Ett annat av Kay Wieståhls många projekt är att han givit sponsringen ett ansikte. Från sin USA- tid insåg han att det kunde vara lönsamt att sammanföra idrott och reklam. Många är de idrottsmän han hjälpt an skriva inkomstbringande sponsoravtal med olika företag. Han har arbetar med olika idrottsförbund i samma syfte, till gagn för idrottsrörelsen i stort.

Kay Wieståhls extraordinära förmåga att skapa fest och glädje för människor har förärat honom Rotarys stora stipendium för fina regionala insatser och så har han fått priset som Årets mediaprofil år 2002.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons