Annons

Årets Ölänning 2006: Stina-Clara Hjulström

Sollidens kvinnor har under årens lopp gjort betydande insatser för människor väl och ve. Drottning Victoria, prinsessan Sibylla och drottning Silvia. Därför kändes det så rätt när konung Carl XVI Gustaf överlämnade Sollidenpriset för år 2006 till Stina-Clara Hjulström med många vårdsträngar på sin lyra.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Stina-Clara Hjulström.
Stina-Clara Hjulström.Foto: Jesper Ericson
Fakta

Juryns motivering

”Med stort civilkurage, engagemang och mod, ofta i motvind, kämpar Stina-Clara Hjulström med glöd och kraft för de demenssjuka rätt till ett värdigt liv. Henne filosofi att se till det friska och respekte den enskilda individen ger genklang både i Sverige och utomlands. Vid den årliga Klockaregårdskonferensen på Öland har hon i över 20 år inspirerat tusentals anställda i äldrevården till stordåd i vardagen”.

Sångerskan Sanna Nielsen sjöng innerligt ”Så skimrande var aldrig havet” till ackompanjemang av Gudmund Ingvald på cello och Bert Månsson på keyboard.

Många människor hade samlats denna måndag den 26 juni 2006 för att hylla Årets Ölänning. Juryordföranden och tillika Barometern-OT:s chefredaktör Gunilla Sax utryckte sin glädje över att en representant för vården nu utsetts till mottagare av ett förnämligt pris.

Annons

Stina-Clara Hjulström föddes år 1940 i Kalmar. Fadern Germanus var bryggeridirektör och modern Stina Parrow sjuksköterska. Efter genomgången kommunal flickskola i hemstaden avlade Stina-Clara sjuksköterskeexamen i Uppsala och byggde sedan på med distriktssköterskeutbildning. Under flera år arbeta hon sedan inom sjukvården på Öland.

Under en stor del av sitt yrkesverksamma liv har Stina-Clara ägnat sig åt äldreomsorgsfrågor. Härvid har hon särskilt inriktat sig på demenssjukvård, en numera ganska utbredd folksjukdom. Ett par hundra tusen människor har demensproblem och räknar man också in anhöriga är det cirka miljonen som på något sätt är inblandade. Det är huvudsakligen äldre som drabbas av demens. Skador i hjärnans nervceller slår ut olika funktioner.

Stina-Clara Hjulström blev pionjär inom demensområdet. Hon blev en drivande kraft och var en enastående nyskapare. År 1987 startade hon vårdhemmet Klockaregården i Löt där man framgångsrikt bedriver dagvår för dementa. Hennes initiativ har uppmärksammats av många andra kommuner. Stina-Clara har alltid med emfas hävdat att såväl den demenssjuke som den anhörige behöver omväxling och en meningsfull dag.

När den s.k. Ädelreformen sjösattes i början av 1990-talet var Stina-Clara Hjulström en frontfigur. Samtidigt blev hon sjukhuschef på Tibblehemmet i Täby under åren 1992-96. Bland hennes många projekt kan nämnas det nära samarbetet hon upprättat med Japans sjukvård och en lika intim samverkan med Silviahemmet i Stockholm där vår drottning också är involverad.

År 1997 valdes Stina-Clara till ordförande i Svenska demensförbundet, en post som hon fortfarande, år 2009, innehar. Demensförbundet har 125 lokalföreningar och 11000 medlemmar. Stina-Clara driver tålmodigt och med framgång bl.a. utvecklingen av tekniska hjälpmedel för den demente och hon propagerar kraftfullt för ökade statliga insatser.

Stina-Clara Hjulström är en flitig anlitad föredragshållare och otaliga är de studiedagar hon har genomfört över hela landet. Hon är en demensvården banerförare i dess riktiga bemärkelse.

År 1987 fick Stina-Clara Natur och Kulturs stora pris. För prispengarna startade hon ”Klockaregårdsfonden”, vars avkastning bidrar till välbehövliga förbättringar för dementa. Stina-Clara Hjulström visade med sitt lovvärda initiativ rättrådighet, generositet och osjälviskhet långt utöver det vanliga.

Årets Ölänning år 2009, Stina-Clara Hjulström, har med sitt trägna arbete givit hela vårdkollektivet den erkänsla man verkligen är förtjänt av.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons