Annons

Årets Ölänning 2001: Johan Danielsson

Det var den stora bondedagen på Solliden denna måndag den 25 juni år 2001. Det var också bondeväder med regn och sol. Två bondehövdingar stod rakryggade i folkhavet. Godsägaren på Stenshammars slott i Södermanland, konung Carl XVI Gustaf, överlämnade Sollidenpriset till Årets Ölänning år 2001, godsägaren på Risinge i Mörbulångadalen, Johan Danielsson. Sångerskan Anna-Lotta Larssons mjuka stämma till ackompanjemang av pianisten Peter Ljung, gav junidagen en särskild lyster och i fjärran hördes ljudet från kor och får vid slottsruinen. Alltmedan programvärden Odd Zschiedrich i jordnära sentenser sjöng bondens lov.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Johan Danielsson.
Johan Danielsson.Foto: Anders Johansson
FAKTA

Juryns motivering

”Årets Ölänning 2001 är en öländsk bondehövding som har gjort en modig insats för att förverkliga Världsarvet Södra Ölands Odlingslandskap. Vägen dit var gropig, stenig och lerig som en gammal öländsk bygata. Men han höll ut. Årets Ölänning har gjort ett fantastiskt arbete och en stor insats för det framtida Öland. Årets Ölänning år 2001 är Johan Danielsson, Risinge”.

Johan Danielsson föddes år 1934 i Resmo. Fadern Gillis var kontraktsprost över södra Öland och modern Britta var sjuksköterska. Johan tog realexamen vid Borgholms samrealskola och sedan var det jordbruksutbildning som gällde. Hvilans lantmannaskolan år 1951 var första anhalten. Sedan jordbrukspraktik på gårdar på Gotland, i Uppland och i Kastlösa. Den berömda hästaveln med remonter väckte Johans intresse.

Men den dynamiske visionäre Johan nöjde sig inte med inhemsk praktik. Det stora landet i väster lockade och där de stora rancherna i Minnesotas svenskbygder. Här lärde han sig majsodlingens hemligheter och kom också in på köttdjursuppfödning. Parallellt studerande han jordbruksfrågor vid universitetet i Twin-City i St Paul-Minneapolis. Johan avslutade sin tvååriga amerikavistelse i Kalifornien, på Del Monte union ranch med arbete som förman i de stora sparrisodlingarna. Vid hemkomsten till fosterlandet avlade han lantmästareexamen vid Alnarp. Militärtjänstgöringen blev omfattande. Först värnplikten vi I 11 i Växjö och sedan reservofficersutbildning och kadettskola på Ulriksdal utanför Stockholm. Kaptengraduerad.

Annons

Efter en kortare period som attendator på Öland fick Johan tjänst som inspektor på Svartsjölandet. Hans arbetsstyrka utgjordes av femtio interner. I fjorton år dirigerade han dessa till bättre människor genom arbete på åker och i ladugård. En strong insats. Hembygden kallade åter och den framsynte Johan Danielsson startade köttdjursuppfödning på en gammalsläktgård. Nio kvigor av rasen Hereford har nu vuxit till landets största besättning av dessa köttdjur. Femton hundra vid noga räkning. Han har varit ordförande i Sveriges Herefordförening och han har varit svensk delegat vid konferenser i USA, Argentina och Australien. Han har också varit huvuddomare vid stora Herefordutställningar i Europa. Naturligtvis har Johan själv också erhållit flera priser för en framgångsrik avel.

Det öländska världsarvet, Södra Ölands odlingslandskap, har Johan som en av initiativtagarna och verkställarna. Efter tålmodigt arbete lyckades han få jordbrukarna att enas om detta framtidsprojekt. Som LRF-ordförande i många år drev han energiskt på om världsarvets betydelse och naturligtvis hade han hedersplatsen när utmärkelsen World Heritage Center utdelades.

Den öländska idrotten har legat Johan Danielsson varmt om hjärtat, både som aktiv och som ledare. Fotboll och bordtennis har varit Johans favoritsporter. Han var landskapsmålvakt i fotboll och han blev distriktsmästare i bordtennis.

Johan Danielsson har också varit politiker med plats i kommunfullmäktige såväl i Mörbylånga i Ekerö kommuner. Främst sätter han dock ordförandeskapet i kyrkorådet i faderns församling. Höjdpunkten för en prästson som ovillkorligen ville bli bonde.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons