Annons

Årets Ölänning 1999: Göran O T Dahlberg

Solliden var drottning Victorias paradis här på jorden. Sommarslottet på landborgsbranten. Torsdagen den 1 juli år 1999 kändes stämningen nästan lite sakral bland rosor och marmorstoder. Skönsjungande sångfågeln Pernilla Ingvarsdotter framförde ett nordiskt potpurri till ackompanjemang av pianisten Attila Gracza och programvärden Odd Zschiedrich briljerade i sitt högtidstal med klassisk och väl avvägd formuleringskonst. Och så var det dags för Årets Ölänning år 1999, den tjugonde i ordningen, Göran O T Dahlberg, att vördsamt stiga fram till Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf, mjukt sekunderad av drottning Silvia i färggrann ölandsdräkt.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Göran O T Dahlberg.
Göran O T Dahlberg.Foto: Eric Arenius
FAKTA

Juryns motivering

”Med sitt motto ”dåtid, nutid, framtid” är Göran O T Dahlberg en entusiastisk folkbildare, innovativ skolledare och visionär ungdomsledare. Göran är en galjonsfigur för unga och gamla, och som genuin ölänning hämtar han sin inspiration ur kärleken till Öland och hembygden”.

Stolt mottog han Sollidenpriset ur konungens hand. Göran O T Dahlberg föddes år 1938 i Kastlösa. Fader Torsten var kyrkoherde och moder Anna textillärare. Efter studentexamen vid Kalmar Högre Allmänna Läroverk följde en period till sjöss och militärtjänstgöring i Kungliga Flottan. En filosofie magisterexamen i ekonomiska- och samhällsorienterade ämnen avlades vi Lunds universitet år 1964. Sedan tjänstgöring som adjunkt i Sunne och Katrineholm innan en trettioåttaårig skolledarbana inleddes 1966, huvudsakligen i Mörbylånga kommun.

Som studierektor, rektor och skolchef ledde han en skolkommun i ständig utveckling. Göra O T var skolchef när Mörbylånga år 2002 utsågs till Sveriges bästa skolkommun och år 2003 till landets bästa förskolekommun. Dahlberg ledde många skolprojekt, bl.a. det riksomfattande försöket ”Tidningen i skolan” och var kommunens ledare i SIA-försöket (Skolans inre arbete). Svenskämnets betydelse och vikten av att elever valde naturvetarlinjer på gymnasiet vurmade han också för. Parallellt med skoledararbetet har Göran O T också byggt upp ett innehållsrikt skolmuseum, som väl belyser en framgångsrik skolkommun med stolta traditioner.

Annons

Göran insåg tidigt folkbildningens betydelse i ett större sammanhang. Han har hållit mer än sjuhundra föredrag i skilda ämnen, ofta med öländska förtecken. Hästen, kvarnen, kvinnan, kyrkan, riksdagsmän och kungar på Öland, båt- och färjetrafik i Kalmarsund, om Carl von Linné, Vilhelm Moberg och Selma Lagerlöf. På såväl ö- som fastland har han föreläst.

Under trettiotalet år har Göran O T engagerat sig i hembygdsarbete. Han var en av initiativtagarna till Mörbylångas hembygdsgård och han har varit medförfattare till församlingens hembygdsbok och nio separata skrifter om öländsk hembygd. För sina insatser har han erhållit Kalmar läns hembygdsförbunds diplom och Sveriges hembygdsförbunds näst högsta utmärkelse, hedersnålen med lagerkrans.

Idrotten har alltid legat Göran O T varmt om hjärtat. Långvariga insatser inom skolidrotten har förlänat honom Svedeliusmedaljen i guld och Sveriges skolidrottsförbunds silverplakett.

I flera decennier har Göran O T varit ordförande och sekreterare i Mörbylånga GoIF. Han har varit delaktig i denna förenings föredömliga idrottsresultat, ekonomiska och lokalmässiga stabilitet, som blivit mönsterbildande. Föreningens ärofyllda historia har han dokumenterat i skrift. För sin idrottsgärning har han fått Ölands IK:s guldnål, Svenska Fotbollsförbundets förtjänstmedaljer i silver och guld. Han är numera hedersordförande i Mörbylånga GoIF och mångårig årsmötesordförande i Kalmar FF.

Göran O T Dahlberg är ordförande i Sällskapet Årens Ölänningar, han sitter och har suttit i många styrelser, exempelvis i Svenska Handelsbanken och i tidningen Ölandsbladet. Han har uppdrag i Ölands Skördefest och han är medlem i Kalmar Sjökaptensgille.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons