Annons

Årets Ölänning 1998: Sven-Göthe Lidheim

Byxelkrok, Böda, Byrum, Skäftekärr och Thujaskogens mäktiga kronor i naturens egen katedral. Allt och alla på norra Öland gladdes när bygdens egen son, Sven-Göthe Lidheim, tog emot Sollidenpriset av Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf. Den världsberömde mästergitarristen och kalmarbördige Göran Söllscher spelade Ulrich Neumanns Kärleksvals alltmedan slottschefen i Kalmar, Odd Zschiedrich öppnade högtiden på soliga Solliden, torsdagen den 9 juli 1998, klockan 14.00.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Sven-Göthe Lidheim.
Sven-Göthe Lidheim.Foto: Karin Asmundsson
FAKTA

Juryns motivering

”Sven-Göthe Lidheim har under lång tid målmedvetet arbetat för samverkan mellan företag på norra Öland och för samspel mellan fastboende och turister. Som initiativtagare och eldsjäl bakom Vision Skäfteskärr har han fått se projektet drivas från vision till verklighet. Det fungerar nu som ett gott föredöme för hela Öland, inte minst tack vare Sven-Göthes okuvliga vilja och energi och förmåga att entusiasmera sina medarbetare”.

Sven-Göthe Lidheim föddes år 1954 i Byxelkrok. Föräldrarna Oscar och Gertrud var egenföretagare och drev bensinstation och sågverk.

Efter grundskola i Löttorp följde tekniskt gymnasium vid Erik Dahlbergsskolan i Kalmar och därefter militärtjänstgöring vid I 11 i Växjö. Vid Umeå universitet avlade sedan Sven-Göthe studie- och yrkesvägledningsexamen.

Annons

Sven-Göthe Lidheim är en person som tjänat sin hembygd i olika sammanhang. I ungdomsåren kom han i kontakt med idrottsrörelsen, både som aktiv och som ledare.

Med tiden lockades han in i politiken och det var centerpartiet som tog hans tjänster i anspråk. År 1996 valdes han till ordförande i kultur- fritidsnämnden, år 2002 fick han samma befattning i utbildningsnämnden. Han fick också säte och stämma i såväl kommunstyrelse som fullmäktige. Regionalt har Sven-Göthe varit ledamot i Regionförbundet och Kalmarsunds gymnasieförbund.

Sven-Göthe Lidheims stora intresse har varit entreprenörsskap och att därvid använda detta för att skapa tätt samarbetande nätverk. År 1988 var han en av initiativtagarna till bildandet av Intresseföreningen Ölands Norra, vars ordförande han blev. Här kombinerade han näringslivsfrågor med det sociala föreningslivet. Konsekvent och målmedvetet arbetade han också för att utveckla turismen i norr och verkade intensivt för att Byxelkroks hamn skulle vara dynamon. Samverkan, god kvalité och hög service har varit ledstjärnor i arbetet.

Han levde som han lärde för under många år drev Sven-Göthe tillsammans med hustrun Ann-Christine eget företag med bensinstation och serviceanläggningar.

Men utan tvekan är det projekt Skäfteskärr, som blivit Sven-Göthes ögonsten. Tusentals turister besöker årligen denna skapelse, som såg dagens ljus år 1996 med Sven-Göthe Lideheim som den stora drivkraften.

Här växte fram en detaljrik kopia av ett järnåldershus från den romerska järnåldern mellan åren 4-500 år e.Kr. Detta hus uppfördes i en miljö där hundratals liknande hus en gång funnits.

Den gamla jägmästarbostaden Skäftekärr togs i bruk för utställningar, café och kurslokaler. Skäftekärr utvecklades till ett besöksmål och ett bildningscentrum. Stället har blivit en framgångssaga av stora mått.

Sven-Göthe Lidheim har blivit hyllad för sina insatser. År 1988 fick han Stora Landsbygdspriset av Föreningssparbanken och tidningen Land och år 1999 erhöll han Ölandsklubbens i Stockholm stora pris.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons