Annons

Årets Ölänning 1996: Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf

Åtskilligt har han fått uppleva under sina första femtio år i livet, Konungen av Sverige och Konungen av Öland, Carl XVI Gustaf. Men denna dag, torsdagen den 11 juli år 1996, låg ända något särskilt spektakulärt i luften. Bortsett från regntunga skyar över alvaret andades Sollidens sköna sommarslott högtid och förväntan. Allt kändes exceptionellt.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Kungen blev Årets Ölänning år 1996.
Kungen blev Årets Ölänning år 1996.Foto: Mats Holmertz

Ett par tusen sommarskrudade turister och fastboende fylkades på den östra grässluttningen framför slottet. Den världsberömde saxofonisten Johan Stengård tillsammans med keyboardvirtuosen Jörgen Ingeström fyllde omgivningen med melodisk konst. ”Amazing Grace, Anthem ur musikalen Chess och Somwhere over the rainbow”. Programvärden Odd Zschiedrich hyllade de kungliga med verbal utsvävning med prägel av akademi och Barometern-OT:s vd och chefredaktör proklamerade högtidligt juryns motivering: ”Ingen, nej ingen hade så tydligt placerat Carl XVI Gustaf, en självklar och rättmätig Årets Ölänning 1996”.

Och så skulle han krönas av den ”vikarierande” prisutdelaren, kornprinsessan Victoria, som med elegans och värdighet överlämnade det ståtliga Sollidenpriset till sin älskade fader. En stilren Orreforsvas, ett gyllene diplom och en bukett med sommarens alla blommor. Konungen blev därmed den sjuttonde medlemmen dittills i den illustra skara, som då utgjorde Sällskapet Årets Ölänningar.

Annons

Konung Carl XVI Gustaf är den sjunde monarken i den Bernadottska ätten. Otaliga är de verk som nedtecknats över hans ödmjuka och mångfacetterade gärning.

Vi hyllade denna dag det öländska landskapets främste marknadsförare och Ölands mest lysande symbol. En omtyckt och uppskattad konung i Ölands nutid och i dess framtid.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons