Annons

Årets Ölänning 1984: Carl-Gustaf Nilsson

Rent majestätiskt och i klassiskt ren löparstil avancerade Årets Ölänning, Carl-Gustaf Nilsson mot hederstribunen på Borgholms idrottsplats, denna Victoriadag den 14 juli år 1984.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Carl-Gustaf Nilsson, Årets Ölänning 1984.
Carl-Gustaf Nilsson, Årets Ölänning 1984.Foto: Mattias Johansson

Här stod redan namnen konung Carl XVI Gustaf, beredd att överlämna det vackra Sollidenpriset till en lycklig mottagare. Ölands okrönte löparkonung sade sig vara lika glad för utnämningen till Årets Ölänning som över någon av alla sina löparsegrar.

FAKTA

Juryns motivering

”Carl-Gustaf Nilsson är med sitt idrottspatos ett föredöme i sin bygd. Han markerar med sina framgångar betydelsen av idrott för öländsk ungdom. Carl-Gustaf har också på ett framträdande sätt visat, att det både går att vara en duktig idrottsman och skicklig ledare. Hans väldokumenterade ledaregenskaper och hans handlingskraft är väl omvittnade. Det femte Sollidenpriset går därför till en idrottsman och människa med stora kvaliteter”.

Carl-Gustaf Nilsson föddes år 1952 i Högby socken på Öland. Fadern Nils var lantbrukare. Han gick bort när Carl-Gustaf endast var tio år. Modern Ester drev gården vidare. Carl-Gustaf var aldrig intresserad av att bli bonde utan han ville studera. Realexamen vid Borgholms samrealskola följdes av studentexamen på naturvetenskaplig linje vid Stagneliusskolan i Kalmar. Ekonomistudier lockade men istället blev fritidspedagogexamen i Växjö och sedan idrottslärarutbildning. I sanning ett lyckat vägval.

Annons

Precis som Afrikas alla löparbegåvningar springer till allt lade Carl-Gustaf grunden till sin idrottskarriär. Han sprang till allt, till skolan, till affären och ibland till kyrkan. Och så har han fortsatt. Och receptet har varit mycket lyckosamt. Att räkna upp Carl-Gustafs alla löpartriumfer låter sig knappast göras men här kommer en del.

Sitt första lopp vann han som artonåring då han blev ölandsmästare i terräng. Ett tjugotal ÖM-segrar i just terränglöpning har det sedan blivit. Mängder av terränglopp har Carl-Gustaf deltagit i och nästan alltid vunnit. Mörbylångaloppet, Kalmar runt, Nybro runt, Törnslingan, Oskarshamnsloppet, Noackloppet i Hultsfred, Hornsjön runt och Lidingöloppet, som han dock inte vunnit. Ett antal maratonlopp finns också på meritlistan, alla 42 195 meter långa. Ölandsbromaran, Målillamaran och Stockholms anrika maraton.

Carl-Gustaf Nilsson största merit är dock på löparbanan när han 1983 i Örebro blev silvermedaljör på 3000 meter hinder vid de svenska mästerskapen. Tiden 8.56.69. En av Ölands största friidrottsframgångar någonsin. Carl-Gustaf har satt ofattbara sjuttio ölandsrekord och hade under flera år samtliga rekord på alla medeldistans- och långdistanssträckor. Därtill också ett på 400 meter häck!! Fem gånger har Carl-Gustaf avverkat Vasaloppet och i ungdomsåren var han kämpaglad mittfältare i Högby IF:s fotbollslag. För att minimera skaderisker har Carl-Gustaf alltid varit noga med uppbyggnadsträning.

Parallellt med en framgångsrik löparkarriär har Carl-Gustaf också varit framträdande idrottsledare. Han var en av drivkrafterna bakom anläggandet av Löttorps fina friidrottsarena, kanske Ölands mest funktionella. Han har varit ledare för många ungdomsgrupper och han har tagit initiativ till många motionslopp. Mest känd är Kyrkstafetten, ett motionslopp mellan tolv av öns kyrkor och med många deltagare alltsedan premiäråret 1979. Carl-Gustaf har varit öländsk ambassadör vid friidrottsutbyte med vänorten Ösel i Estland.

Carl-Gustaf Nilsson har blivit rikt belönad för sina mångskiftande insatser. Han har fått Ölandsbladets ungdomsledarstipendium, Ölands Idrottskrets stipendium samt guldklocka och halskedja från olika idrottsorganisationer.

Carl-Gustaf Nilsson har i alla år varit sin moderförening trogen trots många lockande anbud från fastlandet.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons