Annons

Årets Ölänning 1982: Ulla Severin

Det var som om lövträden på Borgholms idrottsplats sjöng himmelska arior för den mångtusendehövdade publiken när konung Carl XVI Gustaf överlämnade Sollidenpriset till Årets Ölänning, operasångerskan Ulla Severin från Resmo socken.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Årets Ölänning 1982, Ulla Severin.
Årets Ölänning 1982, Ulla Severin.Foto: Mats Holmertz

Sommarkvällen var ljuv om aftonen den 14 juli 1982. Ulla, kyrkomusikern, sångpedagogen och operasångerskan, var djupt smickrad och hedrad över att ha blivit vald. Hon gladdes särskilt över att folk från när och fjärran hade tyckt, att hon gjort en fin kulturell gärning.

FAKTA

Juryns motivering

”Ulla Severin har förmågan att vara både operasångerska i Stockholm och kantor i den egna församlingen på Öland. Ulla Severin har avstått från en internationell karriär för att uträtta en kulturgärning i sin hembygd. Under tjugo års tid har hon verkat som sång- och musikpedagog och under samma tid givit en mångfald konserter bl.a. i Ölands kyrkor. Hennes sång fängslar genom sin värme och innerlighet i samklang med stor musikalitet. Genom att ta engagemang i större sammanhang som just nu i den aktuella Trollflöjten, har hon blivit en Ölands sjungande ambassadör. Enligt priset gällande statuter är Ulla Severin därför högst förtjänt att mottaga det av Barometern instiftade Sollidenpriset”.

Ulla Severin föddes år 1944 och har en stor del av sitt liv varit bosatt i Resmo. I Klockaregården därstädes har hon sina rötter. Föräldrarna är den välkände konstnären Stig Jonzon och hans hustru Karin.

Annons

Efter studier vid Kommunala flickskolan och läroverket i Kalmar avlade hon år 1961 organist- och kantorsexamen i Göteborg. Men det var hennes sagolika sopranröst, som tog henne vidare i musikens värld. Hon ville bli operasångerska varför hon sökte och kom in i solosångklassen vid Musikaliska akademin i Stockholm och sedermera följde också studier vid Statens musikdramatiska skola. Ulla Severin utvecklades till en av landets skickligaste operasångerskor. Hennes mäktiga sopranröst har därefter ljudit på operascener, musikteatrar och kyrkor både inom och utom landet.

Ulla Severin har erhållit ett flertal utmärkelser och stipendier, bl.a. Kristina Nilssonstipendiet och Jussi Björlingstipendiet.

Ulla Severin har en diger meritlista, svår att rangordna men nämnas kan följande: på Drottningholms slottsteater spelade hon rollen som första dam i Nattens drottning i Wolfgang Amadeus Mozarts Trollflöjten. På Malmö stadsteater sjöng hon rollen som Pamina i samma uppsättning. Mozarts musik har alltid legat Ulla Severin varmt om hjärtat. Detta har hon visat när hon framfört Laudate Dominium. Ett annat av hennes paradnummer är Aria ur Rinaldo av Georg Friedrich Händel.

På Tröndelags teater i Bergen spelade hon grevinnan Rosalindas roll i Johan Strauss d.y:s operett Läderlappen. På Norrköpings stadsteater gjorde hon rollen som Tatiana i Pjotr Iljitj Tjajkovskijs opera Eugen Onegin. På Kungliga Dramatiska teatern i Stockholm har hon medverkat i Soldaten Svejk och Tiggaroperan. I andra sammanhang har hon givit flera bejublade konserter med verk av Franz Schubert, Edvard Grieg, Max Reger, Richard Strauss, Giacomo Puccini och Wilhelm Petersson-Berger.

Ulla Severin har turnerat med Radiokören och uppträtt vid biennaler i Venedig och Lugano.

Ulla Severin är en otroligt mångsidig människa. Hon hinner med mycket utanför de stora estraderna. Bland annat undervisar hon ungdomar i sång och på instrument och så föder hon upp och ställer ut bostonterriers. Hon har ägt Sveriges vinstrikaste terrier, den legendariske Oelandicas Giovanna.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons