Antalet med a-kassa på Öland ökade under pandemin men minskar igen
– Coronapandemin har blixtbelyst a-kassans betydelse för ett tryggt arbetsliv. Under 2020 ökade antalet personer med ersättning från a-kassan kraftigt. Att siffrorna nu sjunker är positivt, även om vi fortfarande är långt ifrån situationen före pandemin, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor.
”Under årets andra kvartal fick omkring 3 300 personer i Kalmar län utbetalningar från a-kassan. Det är en minskning med 14 procent jämfört med föregående kvartal och omkring 800 färre personer än vid toppnoteringen under det det fjärde kvartalet 2020. Totalt uppgick utbetalningarna i Kalmar län för det andra kvartalet till 88 miljoner kronor.”
Det rapporterar Sveriges a-kassor som hämtat statistiken från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. Den minskning som nämns syns i samtliga av länets kommuner.
Här saknas innehåll
På Öland handlar det om 70 färre med a-kassa under årets andra kvartal jämfört med fjärde kvartalet 2020 när det märktes en toppnotering i länet. Året innan pandemin bröt ut så var det 291 personer totalt i Mörbylånga kommun och Borgholms kommun som hade a-kassa i kvartal 4.
Fjärde kvartalet 2021 hade antalet på Öland ökat till 389 stycken och i andra kvartalet i år är antalet nere på 319.
– A-kassan är ett fundament för tryggheten på den svenska arbetsmarknaden. Den osäkerhet som pandemin förde med sig innebar att många för första gången anslöt sig till a-kassan. Idag är sju av tio på arbetsmarknaden medlemmar i en a-kassa och försäkrar på så sätt sin lön, säger Tomas Eriksson.
När tidningen tittar närmare på statistiken för varje kommun i Kalmar län så stämmer inte siffran som Sveriges a-kassor anger för länet totalt med den summa som blir när varje kommun räknas ihop. Istället för 3 300 personer som fick a-kassa i andra kvartalet i år så blir summan 3 360.
– Ja, vi har noterat att de diskrepanserna kan finnas i statistiken. Vi har inte gjort någon djupare granskning, men ett antagande som eventuellt kan förklara är att personer som fått a-kassa under perioden har flyttat och fått ersättning i till exempel olika län eller olika kommuner. Men, som sagt, vi har inte djupare granskat detta, säger Johan Ahlgren, kommunikationschef på Sveriges a-kassor.
”Den osäkerhet som pandemin förde med sig innebar att många för första gången anslöt sig till a-kassan. Idag är sju av tio på arbetsmarknaden medlemmar i en a-kassa och försäkrar på så sätt sin lön.”Tomas Eriksson