Alungården får stöd från kd

Personal och gamla på Alungården får stöd av riksadagsledamoten Chatrine Pålsson (kd)
Öland • Publicerad 11 november 2003
Riksdagsledamoten Chatrine Pålsson (kd). Foto: SOFIA HEDMAN
Riksdagsledamoten Chatrine Pålsson (kd). Foto: SOFIA HEDMANFoto: 

- Alungården ska inte läggas ned. Vi behöver de små miljöerna, sa Chatrine Pålsson när hon besökte Alungården tillsammans med partikamraten Curt Ekvall på måndagen.

Personalen på Alungården var först lite frågande till det starka stödet, inte minst mot bakgrund av att kristdemokratenrnas representant i socialnämnden, Pär Uddling, lade ned sin röst då nämnden röstade om Alungårdens framtid.

- Vi anser att socialnämnden måste spara, men vi hade inget klart förslag för hur besparingen ska ske. Och vi ville inte rösta ja till ett ofinansierat förslag, förklarade Curt Ekvall.

Osthyvelsprincipen

Han och kristdemokraterna förespråkar nu "osthyvelprincipen" då socialnämnden får spara in sina sex miljoner genom att dra ned lite här och lite där.

Chatrine Pålsson framhöll att vård ska få kosta och att det måste finnas mycket starka argument om äldreboende ska läggas ned. Hon anser att man i Sverige generellt satsar för mycket på materiell standard.

- Det finns en centraliseringshysteri med stora enheter på centrala orter. Men även centralisering kostar pengar, det får man inte glömma, sa Chatrine Pålsson.

Drivs på dispens

Men Alungården är utdömd av arbetsmiljöinspektionen och drivs på dispens. Ventilationen är dålig, rummen små och gemensamma toaletter och dusch gynnar varken gamla eller personal. Om Alungården ska finnas kvar, måste den byggas om. 24 platser blir i så fall bara 16.

- Visst vill vi ha 24 platser. Men 16 är bättre än inget. Och vi på södra Öland måste också ha rätt till service och arbetstillfällen, sa vaktmästaren Jan Mårtensson.

Kristdemokraterna har en lösning på det problemet också.

- Vi tycker att man kan använda 20 miljoner av de 40 miljoner man avsatt till äldreboende i Färjestaden. Och vi tycker att man lika gärna kan bygga helt nytt, sa Curt Ekvall.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.