500 kilo torsk åkte överbord

På torsdagen slängde fiskaren Seppo Himanen 500 kilo torsk överbord. Fiskeriverket kunde inte ge något besked om det är lagligt eller ej att ge bort fångsten till andra som inte fyllt sin kvot.
Öland • Publicerad 31 januari 2003
Två lådor fisk var det enda Seppo Himanen lastade av i Gräsgårds hamn på torsdagen.
Foto: Veronika Johansson
Två lådor fisk var det enda Seppo Himanen lastade av i Gräsgårds hamn på torsdagen. Foto: Veronika JohanssonFoto: 

I tisdags åkte Seppo Himanen och Henning Jörgensen ut från Gräsgårds hamn. De 75 garnen gav 720 kilo och fiskarna antog att onsdagens fångst skulle ge ungefär lika mycket. Men efter bara 45 garn var kvoten fylld och de hade fått cirka två ton fisk.

- Jag får fiska 2 700 kilo i veckan och det jag inte fick ta upp lät jag vara kvar i vattnet, säger Seppo Himanen.

Psykisk press

Hans fru May-Britt Landin ringde under torsdagen till Fiskeriverket för att få besked om det gick att ta upp fångsten och ge bort den till någon annan fiskare.

- Det enda besked jag fick var att slänga fisken i sjön. Jag blev chockad och var tvungen att fråga en gång till för jag trodde inte att jag hört rätt, säger hon.

Hon talar om den psykiska press som fiskare och berörda familjer varit utsatta för under en längre period.

- Vi upplevs som gnällspikar men det är pressande med alla olika besked och än i dag har vi ingen ro. Men jag tror inte det är sant att Fiskeriverket inte kan ge ett besked om det är lagligt eller inte att ge bort fångsten.

Sedan den 5 november har Seppo Himanen bara varit ute fem dagar och fiskat. Att fuska och själv reglera fångsten går inte när det handlar om småskaligt fiske, menar han.

- Det hade varit bättre om vi kunde lägga över den del av fångsten som går över den tillåtna kvoten till nästa vecka. Att reglera fångsten över 14 dagar skulle vara lättare. Att ta upp mer än tillåtet går inte eftersom fångsten ska rapporteras inom 48 timmar till Fiskeriverket och de som köper upp fisk rapporterar också.

500 kilo torsk fick han slänga i sjön på torsdagen. Det enda de fick med sig var två lådor fisk.

- Jag visste inte om det var olagligt att skänka bort fisken till någon annan och jag kan inte vänta hur länge som helst på besked.

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.