1 000 nya invånare till Färjestaden på tre år

Färjestaden kan växa med upp till 1000 invånare de närmaste tre åren.
Nya Färjestaden med omgörningen av centrum och hamnen verkar ha blivit startskottet för en omfattande förändring av kommunens största ort.
Öland • Publicerad 12 december 2005

Det kommer att bli både nya bostäder och nya handelsområden och området vid brofästet är en nyckel för att det nya centrumet ska bli komplett.

Kommunen har betalat 4,6 miljoner kronor för att köpa in mark vid brofästet och just nu planläggs 23 hektar öster och väster om Brovägen.

Investeringen räknar kommunen med att få tillbaka när området exploateras.

Kommunen räknar med att investera ytterligare minst 16 miljoner för nya vägar, vatten och avlopp i området. Även merparten av skattepengar hoppas man få igen på sikt.

Planprogrammet är just nu ute på samråd och samråds-redogörelsen ska tas upp

i miljö- och byggnadsnämnden denna veckan.

Brofästet viktigt Brofästet har stor betydelse för att Nya Färjestaden ska bli verklighet med bostäder även vid Storgatan och stationen. Det är hit, till brofästet, som det är meningen att OK-Q8-macken ska flytta - om mackägare och kommunledning kan komma överens - och hit funderar även DäckRoy på att flytta.

- Dessutom förhandlar vi med flera olika aktörer. Vi vill gärna ha någon sorts volymhandel här, säger kommunchefen Staffan Larsson.

Hur och när handel kan komma i gång är oklart.

- Alla är försiktiga just nu. Vi är mycket beroende av Kalmar och nu bygger exempelvis Giraffen ut 10Ê000 kvadratmeter. Dessutom har vi Ikea och etableringarna kring det varuhuset. Men vi ser inte Ikea som ett hot, säger Staffan Larsson.

Han tror att det kan bli flera attraktiva affärsrörelser på sikt.

- Vi har fördel av de stora turistströmmarna över bron.

Ny handel eller inte, det verkar stå helt klart att Färjestaden kommer att växa rent befolkningsmässigt.

Samarbete med Kalmar - Vi samarbetar med Kalmar även när det gäller bostadsförsörjning och enligt de beräkningar vi har, tyder allt på att det kommer att byggas 120 lägenheter och villor per år de närmaste tre åren i Färjestadsområdet.

Även här har planen för brofästet betydelse. Kommunen förhandlar med ett bostadsföretag i Växjö om option på marken väster om Brovägen för att bygga ett 25-tal villor.

"Vill göra detaljplan" - De vill göra detaljplan så snart som möjligt och där kan det börja byggas inom ett år, säger Staffan Larsson.

Tillsammans med lägenheterna i hamnen, Paradistomten, stationen, Saxnäs, Lundsborg och på nya områden i Färjestaden betyder det en massiv expansion.

- Vi räknar med en befolkningsökning på mellan 500 och 1000 personer, säger Staffan Larsson.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.