Annons

Zytomierska döms för reklam för fiskolja

Influeraren Katrin Zytomierska fälls av Patent- och marknadsdomstolen för otillbörlig marknadsföring efter att ha gjort reklam för fiskolja på Instagram.
Reklam • Publicerad 10 december 2020
Influeraren Katrin Zytomierska fälls för otillbörlig marknadsföring. Arkivbild.
Influeraren Katrin Zytomierska fälls för otillbörlig marknadsföring. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Fiskoljan var en produkt från Zytomierskas eget bolag Clean Eating, och marknadsfördes på ett sätt som gav intryck av att personer som använde fiskoljan skulle löpa mindre risk att bli smittade av coronaviruset, eller klara en covid-19-infektion bättre.

Domstolen konstaterar att marknadsföringen sammantaget är såväl vilseledande som aggressiv, eftersom den publicerades i en tid när coronaviruset härjade som värst.

Annons

"Att under dessa omständigheter, i marknadsföring, ge intrycket att man har en mindre risk att bli smittad av och/eller en bättre möjlighet att klara en infektion av Covid-19-viruset om man använder den aktuella oljan spelar på konsumenters rädsla för sin hälsa och, potentiellt sett, för sina liv", skriver domstolen i beslutet.

"Marknadsföringen har därför, enligt domstolens uppfattning, varit påträngande och har försatt genomsnittskonsumenten i en situation där denna haft svårt att värja sig".

Domstolen förbjuder nu både Katrin Zytomierska själv och bolaget Clean Eating att marknadsföra fiskleverolja eller andra kosttillskott på ett sätt som ger intryck av att det kan förebygga sjukdomar. Beslutet är förknippat med ett vite på 1,5 miljoner kronor för bolaget och 500 000 kronor för Zytomierska själv.

Såväl Katrin Zytomierska som Clean Eating döms även för otillbörlig marknadsföring sedan de publicerat andra inlägg på Instagram, som inte reklammarkerats tillräckligt tydligt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons