Annons

Zelenskyj: Putin ser att vi är starka

Vladimir Putin kommer att komma till förhandlingsbordet. Det tror Ukrainas president.
– Jag tror att han ser att vi är starka, säger Volodymyr Zelenskyj till nyhetssajten Vice.
Men under tiden blir situationen alltmer akut i exempelvis Mariupol – bara i hamnstaden uppges över 1 200 civila dödats.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ukrainakriget (TT) • Publicerad 10 mars 2022
Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga videotal till världen på onsdagskvällen.
Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga videotal till världen på onsdagskvällen.Foto: Ukrainas presidentstab/AP

– Jag tror att han kommer, säger Zelenskyj till Vices utsända i Kiev.

– Det gör han. Vi behöver bara lite tid.

Annons

Tid är det dock inte alla i krigets Ukraina som har. Mariupol i sydöster är under rysk belägring sedan nio dygn tillbaka. Hittills har minst 1 207 civila mist livet i staden, uppger stadens borgmästare Vadym Bojtjenko enligt nyhetsbyrån AFP. Liksom många andra uppgifter går siffran inte att bekräfta oberoende.

Staden är hem för runt 450 000 människor, men saknar el, värme och vatten efter de ryska angreppen. På gator ligger döda människor och bilder visar hur lokalbefolkningen har börjat begrava dem i massgravar i utkanten av staden. Hungriga människor bryter sig in i butiker på jakt efter mat och många smälter snö för att kunna dricka.

"Vad är detta för land?"

Samtidigt väcker ryska attacker mot civila mål stor upprördhet. Världshälsoorganisationen WHO har bekräftat 18 anfall mot vårdinrättningar sedan storinvasionen inleddes för två veckor sedan.

Bland de senaste finns enligt ukrainska uppgifter bomber mot två sjukhus i Zjytomyr väster om Kiev, samt flyganfall mot ett sjukhus med mödravård i Mariupol.

– Ett barnsjukhus. Ett mödrasjukhus. Hur utgjorde de ett hot mot Ryska federationen? frågar sig Zelenskyj på ryska i den videorapport han lämnar varje kväll.

– Vad är detta för land, Ryska federationen, som hyser rädsla för sjukhus, rädsla för mödravård, och förstör dem?

Inga dödsoffer rapporteras från sjukhusattackerna, men i Mariupol uppges både vuxna och barn ha skadats och fastnat under bråte i raserade byggnader.

"Attacker mot civila och civil infrastruktur – som sjukhus, vatten- och sanitetssystem och skolor – är samvetslösa och måste stoppas omedelbart," skriver Unicefs chef Catherine Russell i ett uttalande.

Nya evakueringsförsök

Hittills har alla försök att evakuera Mariupol misslyckats och Ukraina och Ryssland har skyllt på varandra. I dag görs ännu ett försök att öppna en så kallad humanitär korridor från staden, säger Zelenskyj.

Presidenten uppger att tre humanitära korridorer ut från Sumy, Enerhodar och runt huvudstaden Kiev möjliggjorde att 35 000 människor evakuerades under onsdagen.

Annons

Tanken är att i dag öppna tre nya evakueringsvägar, så att fler människor ska kunna lämna krigshärjade områden. Förutom från Mariupol ska även evakueringskorridorer upprättas från städerna Volnovacha och Izium.

En miljon barn på flykt

FN:s flyktingorgan UNHCR bedömer att närmare 2,2 miljoner människor har flytt sedan kriget startade, varav över en miljon är barn.

Den största delen av de över 700 robotangrepp som Ryssland utfört under kriget har skett i östra Ukraina, enligt John Kirby, talesperson för USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

– Om man drar en rak linje mellan Kiev och Odessa så har nästan samtliga attacker skett öster om den linjen, säger Kirby, rapporterar CNN.

Bild från attacken mot barnsjukhuset i Mariupol på onsdagen.
Bild från attacken mot barnsjukhuset i Mariupol på onsdagen.Foto: Evgenij Maloletka/AP/TT
En man cyklar förbi ett bombat bostadshus i Mariupol på onsdagen.
En man cyklar förbi ett bombat bostadshus i Mariupol på onsdagen.Foto: Evgenij Maloletka/AP/TT
En familj med två små barn i Kievområdet, några av de runt 35 000 som evakuerades under onsdagen.
En familj med två små barn i Kievområdet, några av de runt 35 000 som evakuerades under onsdagen.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons