Annons

Zelenskyj hedrar soldater i frontens Bachmut

President Volodymyr Zelenskyj besökte ukrainsk militär vid den av Ryssland attackerade staden Bachmut.
Hans resa till fronten genomfördes samma dag som ryska drönare anföll civila mål i Kievregionen och Zaporizjzja.
Ukraina • Publicerad 22 mars 2023
En sårad soldat får motta en förtjänstmedalj av president Volodymyr Zelenskyj.
En sårad soldat får motta en förtjänstmedalj av president Volodymyr Zelenskyj.Foto: Ukrainas presidentkansli via AP/TT
På en bild från den ukrainska räddningstjänsten syns räddningspersonal arbeta i staden Rzjysjtjiv i Kievregionen, där ukrainska myndigheter uppger att en rysk drönarattack inträffat.
På en bild från den ukrainska räddningstjänsten syns räddningspersonal arbeta i staden Rzjysjtjiv i Kievregionen, där ukrainska myndigheter uppger att en rysk drönarattack inträffat.Foto: Ukrainska räddningstjänsten/AP/TT
Attacken har enligt ukrainska uppgifter inträffat i bland annat Rzjysjtjiv i Kievregionen.
Attacken har enligt ukrainska uppgifter inträffat i bland annat Rzjysjtjiv i Kievregionen.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

President Zelenskyj valde att resa till fronten i Bachmutregionen i östra Ukraina på onsdagen, där månader av ryska angrepp förvandlat områden av åkrar och skogstrakter till slagfält.

"Jag är hedrad att vara här i dag för att hedra våra hjältar. Att skaka hand och tacka dem för att de skyddar vårt lands suveränitet", skriver han på sociala medier i samband med besöket.

Annons

På videoklipp som publicerats av presidentens kansli träffar presidenten soldater i ett lagerbyggnad och delar ut utmärkelser.

Zelenskyj ska också ha besökt skadade ukrainska soldater som vårdas på sjukhus.

Offer efter drönarattacker

Minst sju personer dödades i Kievregionen när bland annat en skola attackerades natten till onsdagen.

Enligt räddningstjänsten var det en yrkesskola i staden Rzjysjtjiv, runt åtta mil söder om Kiev, som var målet för den ryska attacken.

Enligt stadens borgmästare Anatolyj Kurtev fanns det flera barn bland de skadade.

Minst en person dödades vid en drönarattack mot ett bostadshus i Zaporizjzja.

"Ryssland bombar staden med bestialisk grymhet", skrev president Zelenskyj på Telegram och uppmanade åter omvärlden till ökade påtryckningar för att få Kreml att ge upp invasionen av Ukraina.

Enligt Ukrainas flygvapen genomfördes de ryska attackerna natten till onsdagen och på morgonen med 21 "Irantillverkade" drönare, varav 16 ska ha skjutits ned.

Världsbanken varnar

Världsbanken presenterar en uppskrivning av de ekonomiska behov som Ukraina står inför på grund av det ryska angreppskriget.

Återuppbyggnad och andra insatser i Ukraina kommer att kräva ett ekonomiskt stöd på minst 411 miljarder dollar, motsvarande omkring 4 250 miljarder kronor. Beräkningen kommer från Världsbanken, i samarbete med EU-kommissionen och FN.

Annons

Den tidigare beräkningen från i september visade att landet då skulle behöva 349 miljarder dollar.

I beräkningen slås det fast att regeringen i Kiev akut behöver 14 miljarder dollar för nödvändiga investeringar under 2023.

Japans premiärminister Fumio Kishida lovade under sitt besök i huvudstaden Kiev på tisdagen att stödja Ukraina med omkring 310 miljoner dollar för att hjälpa Ukraina att skaffa "icke dödlig" utrustning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons