Annons

Ytterligare steg mot afghanska fredssamtal

Afghanistan • Publicerad 3 september 2020
Det krigshärjade Afghanistans huvudstad Kabul.Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Afghanistans styre har släppt närmare 5 000 fångar på talibanernas begäran. En delegation gör sig nu redo för att flyga till Doha i Qatar, där fredförhandlingar är planerade att inledas under torsdagen.

Talibanernas omfattande krav på frigivning av fångar fanns med i den USA-förhandlade uppgörelse som slöts tidigare i år, som var tänkt att bana väg för fredssamtal. Nu har alla utom sju av fångarna släppts, uppger källor. I dessa fall ska utländska nationer ha motsatt sig deras frigivning.

Annons

Jihadiströrelsen i sin tur har på centralregeringens begäran släppt tillfångatagna medlemmar av säkerhetstjänsten.

Afghanistan har härjats av konflikter i princip konstant sedan slutet av 1970-talet. De hårdföra talibanerna styrde mellan 1996 och 2001 – men störtades då USA invaderade landet efter terrordåden den 11 september 2001. Sedan Natostyrkan Isaf drogs tillbaka 2014 har dock talibanerna flyttat fram sina positioner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons