Annons

Ytterligare bebis kan ha fötts covidsmittad

Coronaviruset • Publicerad 7 mars 2021
En nyfödd i Göteborg testades positivt för covid-19 under sitt första dygn i livet. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Ett barn som föddes i Göteborg i slutet av förra året testades positivt för covid-19 under sitt första dygn i livet, rapporterar SVT Nyheter Väst. Det betyder att barnet eventuellt smittats redan i magen.

– Min dotter var knappt ett dygn gammal när det konstaterades att även hon, liksom jag, hade covid, säger mamman till SVT.

Annons

För att kunna vara säker på om barnet föddes smittad måste ett prov tas på moderkakan, något som inte gjordes i det här fallet. Men enligt läkare på Östra sjukhuset är det ändå troligt att barnet var smittat vid födseln eftersom covidtestet togs så nära inpå födseln.

Både mamman och barnet är i dag friska.

Tidigare i veckan rapporterades det om ett barn som fötts i Skåne i fjol och som konstaterats smittad redan i magen.

– Det är väldigt ovanligt. Anledningen till detta är att placenta (moderkakan) är en utmärkt barriär, sade Mehreen Zaigham, läkare inom kvinnosjukvård på Skånes universitetssjukhus, till TT tidigare i veckan.

Det finns bara ett fåtal tidigare fall i världen av barn som fötts med covidsmitta, beskrivet i vetenskapliga artiklar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons