Annons

Ytterligare 77 drabbade av trasiga spiraler

Trasiga spiraler har drabbat ytterligare 77 kvinnor i Skåne sedan i somras, rapporterar .
Medicin • Publicerad 3 mars 2020
Redan 2017 stoppades den typ av spiral som visat sig ha defekter, men då hade tusentals kvinnor redan hunnit få den insatt. Arkivbild.
Redan 2017 stoppades den typ av spiral som visat sig ha defekter, men då hade tusentals kvinnor redan hunnit få den insatt. Arkivbild.Foto: Ola Torkelsson/TT

Redan 2017 stoppades en typ av spiral som visat sig ha defekter, men då hade tusentals kvinnor redan hunnit få den insatt. Felet upptäcks när den ska tas ut.

Enligt de anmälningar som Region Skåne gjort har vingar från spiraler saknats och alltså blivit kvar i kroppen. Ibland har de kommit ut spontant efteråt i samband med mens, ibland har spiralresterna kunnat lokaliseras, men i andra fall har de inte hittats. Risken för allvarliga komplikationer hos kvinnor som fått defekta spiraler insatta är liten, enligt Region Skånes anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Men om en spiraldel blir kvar kan den teoretiskt förhindra graviditet och det kan också krävas flera undersökningar innan den saknade delen hittas och kan tas ut.

Spiraltypen som var defekt användes under 2015–2017. Sedan återkallades produkten från marknaden. Enligt leverantören är orsaken till att spiralerna går sönder att en platsblandning som använts i en produktionsomgång blivit felaktig.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons