Annons

Försvaret: Kanske de brutalaste morden vi haft

I tingsrätten dömdes 18-åringen till livstids fängelse för mord på två lärare i Malmö.
Åklagaren vill att den unikt hårda domen står fast – försvaret yrkar på ett tidsbestämt straff.
Brott • Publicerad 5 december 2022
Den 21 mars dödades två lärare på Malmö Latinskola. En 18-årig man har dömts till livstids fängelse för mord. Arkivbild.
Den 21 mars dödades två lärare på Malmö Latinskola. En 18-årig man har dömts till livstids fängelse för mord. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
18-åringens försvarsadvokat Anders Elison pratar med journalister efter att förhandlingen gällande dubbelmordet på Malmö Latinskola avslutats i hovrätten.
18-åringens försvarsadvokat Anders Elison pratar med journalister efter att förhandlingen gällande dubbelmordet på Malmö Latinskola avslutats i hovrätten.Foto: Johan Nilsson/TT

Klädd i svarta kläder, gråa strumpor och vita tofflor tittar den 18-årige mannen ner på sina händer när åklagaren Johanna Liljeblad och försvarsadvokaten Anders Elison håller sina slutanföranden i sal 4 i hovrätten över Skåne och Blekinge.

Åklagaren yrkar på att tingsrättens livstidsdom ska stå fast.

Annons

– Jag vill ytterligare betona, det är två offer. Det är två kvinnor som är döda, säger Johanna Liljeblad.

Beväpnad med yxa

Beväpnad med två knivar, en yxa och en hammare gick 18-åringen – som hade mask och hörselkåpor på sig – till attack mot två lärare på Malmö latinskola den 21 mars i år. Båda kvinnorna fick så svåra skador att de miste livet.

– Det är kanske de brutalaste morden vi har haft i svensk rättshistoria, skulle jag nog vilja påstå, säger 18-åringens försvarsadvokat Anders Elison till TT efter förhandlingen.

Trots brutaliteten anser försvaret att hovrätten ska döma 18-åringen till ett tidsbestämt straff på 14 år. Detta eftersom han nyligen fyllt 18 år – tre månader före attacken – och att han till följd av sin autism hade en nedsatt mogenhet.

En större rättspsykiatrisk undersökning och Socialstyrelsens rättsliga råd har slagit fast att 18-åringen inte led av en allvarlig psykisk störning vid dådet eller vid tidpunkten för undersökningen.

Försvaret anser dock att rättsliga rådet inte har utrett 18-åringens mognadsgrad som man anser bottnar i hans autismdiagnos.

– Rättsliga rådet har inte med en bokstav berört det, säger Anders Elison.

TT: Finns det andra rättsfall med vuxna personer med autismdiagnos där det har setts som en förmildrande omständighet?

– Jag vet inte det faktiskt. Jag har inte hittat det. Det finns det möjligen, men jag kan inte svara på det, säger Anders Elison.

Kritik mot försvaret

Exempelvis Autism- och Aspergerförbundet har kritiserat hur försvaret i det aktuella fallet hänvisat till 18-åringens diagnos. Organisationen skriver i ett pressmeddelande att autism i sig inte orsakar våldsbrott och att forskning inte har kunnat påvisa någon generell förhöjd risk för våldsbrott vid autism.

Annons

– Frågan är ju relevant naturligtvis. Och det bottnar i en rädsla från föräldrar till autistiska barn, de är ju livrädda för att ska bli en stigmatisering av autister, säger Anders Elison om kritiken.

Åklagaren Johanna Liljeblad menar att det rättsliga rådet har utrett hans autismdiagnos eftersom det i yttrandet står att det inte har framkommit något som talar för att 18-åringen ”till följd av en psykisk störning har saknat förmåga att inse gärningens innebörd eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt”.

– Det har inte kommit fram något som talar emot livstid. Oavsett hur man ser på eventuella förmildrande omständigheter, säger Johanna Liljeblad.

Lagändringar

Två lagändringar på kort tid gjorde det möjligt för Malmö tingsrätt att döma 18-åringen till ett historiskt hårt straff i förhållande till hans ålder. Efter en lagändring 2020 döms nu allt fler till livstid i Sverige, och efter ytterligare en lagändring vid årsskiftet sänktes gränsen för vem som kan dömas till livstid från 21 till 18 år.

Huruvida försvaret tänker överklaga om även hovrätten dömer 18-åringen till livstids fängelse är oklart.

– Till syvende och sist är det hans mående som är det viktiga här, och orkar inte han gå vidare måste jag ju ta till mig det naturligtvis. Som jurist är jag ju klart nyfiken på om Högsta domstolen hade funnit det här värt att pröva, men det är en annan fråga, säger Anders Elison.

Hovrätten meddelar sin dom den 19 december.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons