Annons

Youtubestjärnor avslöjade Axfoods köttfusk

Axfood drar in flera köttprodukter av märket Garant. Orsak: fel vikt har angivits på paketen.
Livsmedel • Publicerad 6 februari 2020
Betalade du egentligen rätt pris för oxfilén? Arkivbild.
Betalade du egentligen rätt pris för oxfilén? Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Viktmissen avslöjades av youtubekanalen Matkoma som kontrollvägde olika matvaror, skriver Göteborgs-Posten.

Den entrecôte de plockat ner i korgen i butiken såldes som 703 gram för 210 kronor, men innehöll i själva verket 434 gram kött, en skillnad i kilopris på nästan 200 kronor.

Annons

– Vi gick ner och kollade på andra förpackningar i butiken och när vikten inte stämde på dem heller blev det plötsligt väldigt intressant, säger Anton Lundell till GP.

När Axfood uppmärksammades på videon stoppades lagret och samtliga butiker kontaktades för att dra in de berörda Garantprodukterna: eko entrecôte skivad, eko ryggbiff skivad och eko oxfilé skivad.

– Tyvärr har det blivit en förskjutning från maskinen till märkningen i samband med etikettering. Det innebär att lika många förpackningar innehållit för mycket som för lite, säger Claes Salomonsson, presschef Axfood.

Hur många förpackningar som påverkats är oklart. Produkterna finns i Hemköps, Tempos och Willys butiker.

Den som betalat för mycket för sitt kött uppmanas kontakta sin butik för kompensation.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons