Annons

Youtube slutar radera lögner om presidentvalet

Ekonomi • Publicerad 3 juni 2023
Videos som sprider lögner om presidentvalet 2020 tillåts på Youtube igen. Arkivbild.Foto: Jacquelyn Martin

När USA:s dåvarande president Donald Trump felaktigt hävdade att han vann valet 2020 valde Youtube att förbjuda videor som spred lögnen.

Under två och ett halvt år har nu tiotusentals videor som brutit mot bestämmelserna, raderats. Men i fredags valde Youtube att häva beslutet, rapporterar Variety.

Annons

I ett blogginlägg hänvisar Youtube bland annat beslutet till det stundande valet 2024, som Trump kandiderar till.

"Möjligheten att öppet debattera politiska åsikter – även de som är kontroversiella eller baserade på antaganden som motbevisats – är kärnan i ett fungerande demokratiskt samhälle, särskilt under ett valår”, skriver Youtube.

Videoplattformen, som ägs av Google, betonar att andra bestämmelser kring valet finns kvar. Det är fortfarande inte tillåt ett vilseleda väljare om vad som gäller under röstning och hur det går till.

I mars tilläts Trump, som har 2,7 miljoner följare på Youtube, att återigen sända material från sitt konto på videoplattformen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons