GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vintervarning om livsfara i strömlöst Ukraina

Vinterkyla i strömlöst land utgör en ny livsfara för krigsdrabbade ukrainare, och president Volodymyr Zelenskyj anklagar Ryssland för att utnyttja vintern.
Ukraina • Publicerad tisdag 23:01
Kö för att komma ombord ett av de tåg som går från Cherson till Kiev.
Kö för att komma ombord ett av de tåg som går från Cherson till Kiev.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

De återkommande ryska attackerna mot Ukrainas infrastruktur, och främst energiförsörjningen, slår sönder delar av det civila samhället.

Motståndskraften och uthålligheten hos Ukrainas befolkning är stor, trots att vintern redan kopplat sitt grepp och snö täcker delar av landet, inklusive huvudstaden.

I det nyligen befriade Cherson har ukrainska myndigheter öppnat tågtransporter för att hjälpa invånare att ta sig västerut, främst mot Kiev, då brist på el och vatten direkt hotar befolkningen i Cherson.

Volodymyr Zelenskyj anklagar Ryssland för att medvetet använda vintern och kylan som "massförstörelsevapen". Det säger han i ett digitalt möte med franska borgmästare.

– För att överleva vintern och hindra Ryssland från att använda kylan som ett terrormedel finns det en rad saker vi måste göra, säger han och ber om hjälp i form av generatorer och utrustning till Ukrainas räddningstjänster och sjukvård.

– Jag ber er vara mycket konkreta med er hjälp och att stötta våra städer och samhällen mot terrorismen.

Svinkalla vintrar

Hot om nöd finns i hela Ukraina där kylan kan gå ned mot minus 20 grader.

– Antalet totala elavbrott – blackouts – har blivit färre, men jag vill att alla inser att vi kommer att få leva med elavbrott fram till åtminstone mars månad, säger Sergej Kovalenko som är vd för det privata energibolaget DTEK Jasno.

Varningar om vinterns faror i Ukraina kommer från flera håll, såväl inom landet som från oberoende utländska organisationer som FN-organet Världshälsoorganisationen (WHO).

– Denna vinter kan komma att handla om överlevnad, varnar Hans Kluge som är regional WHO-chef på en presskonferens i Kiev.

Mer än hälften av Ukrainas energiförsörjning har slagits ut enligt Zelenskyj.

Alla kraftverk skadade

Chefen för statliga Ukrenergo, Volodymyr Kudrytskjyj, konstaterar att "i princip alla kraftverk, värme- och vattenkraftverk, har skadats". Han säger att den största förstörelsen skedde under de massiva angreppen den 15 november.

– Omfattningen på förstörelsen av energinätverket är enorm, säger han.

Även om reparationer pågår så kommer planerade elavbrott att genomföras för att kunna distribuera el över hela landet.

Uppgifterna bekräftas av WHO, som uppger att ungefär hälften av Ukrainas energiinfrastruktur är skadad eller förstörd och att omkring tio miljoner invånare är utan el, enligt Kluge.

Elbristen slår dessutom hårt mot primär- och sekundärvård i Ukraina. Flera hundra av landets sjukhus och vårdinrättningar går inte längre att driva fullt ut, eftersom det råder brist på vatten, elektricitet och bränsle enligt WHO.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.