Annons

WHO släpps in i Kina efter ett år av virusdöd

För ett år sedan rapporterade Kina sitt första dödsfall i covid-19 – men fortfarande är virusets ursprung höljt i dunkel. Världshälsoorganisationen WHO hoppas på svar när de nu släpps in i landet för att undersöka saken.
Kina • Publicerad 11 januari 2021
Fabriksanställda testas för covid-19 i Wuhan i Kina. Arkivbild.
Fabriksanställda testas för covid-19 i Wuhan i Kina. Arkivbild.Foto: Chinatopix/AP/TT

Den 11 januari 2020 meddelade Kina att en 61-årig man avlidit efter det att han smittats av coronaviruset i Wuhan. Sedan dess har närmare två miljoner bekräftat smittade dött – världen över.

Efter att i flera veckor ha fått höra att viruset gick att kontrollera och inte var särskilt smittsamt infördes nedstängning för Wuhans elva miljoner invånare den 23 januari 2020. I dag tycks vardagen ha återvänt och mycket är som det brukar, åtminstone på ytan.

WHO släpps in

Annons

Den numera ökända marknaden, där den 61-åriga mannen och flera andra av de första som insjuknade brukade handla, är dock fortfarande stängd. Men de internationella WHO-experter – som efter många om och men från kinesiska myndigheter släpps in i landet – kommer sannolikt att vilja resa dit för att få fram mer information om viruset. Men deras schema har inte offentliggjorts och först väntar två veckor i karantän.

WHO-delegationen väntas till Kina på torsdag. Deras ursprungsplan var att anlända tidigt i januari, men deras visum godkändes först inte. Men nu kommer WHO:s experter och kinesiska forskare att bedriva gemensamt forskningsarbete kring covid-19, enligt Kinas hälsomyndighet.

Fallen ökar

Samtidigt har Kina registrerat sin största ökning av dagliga covidfall på över fem månader. I söndags noterades 103 nya fall, de flesta i Hebeiprovinsen, vilket var den högsta siffran sedan 127 fall rapporterades 30 juli, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kina har kritiserats för sin hantering av viruset i början av pandemin, bland annat för försök att tysta visselblåsare och underrapportering av antalet fall de första veckorna.

I dag råder dock i princip konsensus kring att de första kända fallen kan kopplas till just Huananmarknaden i Wuhan, där vilda djur såldes som mat. Men där upphör spåren. Virusets ursprung är fortfarande höljt i dunkel och knäckfrågan är hur det överfördes från djur till människa. Oberoende experter har inte släppts in på marknaden.

Wuhan försöker tvätta bort stämpeln som pandemins "ground zero" och i intervjuer framhåller invånare hur stolta de är över stadens framgångar för att bromsa smittspridningen. Andra vågar inte uttrycka sig fritt av rädsla för repressalier.

Utkräver ansvar

Zhang Hai förlorade sin pappa till viruset och är kritisk till att myndigheterna i Wuhan de första veckorna tonade ned situationens allvar. Han har skickat brev till president Xi Jinping och krävt att lokala tjänstemän ska hållas ansvariga för vad som skedde fram till den 23 januari, då staden stängdes ner.

– Jag kommer inte att få ro innan dess, säger Zhang till The Guardian.

– De försöker sälja historien om hur effektivt viruset kontrollerades här, men de försöker också radera orsaken. De försökte dölja information inledningsvis men tycks bara fokusera på slutresultatet. Det tar inte bort smärtan hos de som har förlorat familjemedlemmar.

Fakta: Så började pandemin

31 december 2019: Kina informerar Världshälsoorganisationen WHO om ett okänt virus som orsakat 41 fall av lunginflammation i mångmiljonstaden Wuhan i Hubeiprovinsen. De första drabbade ska ha insjuknat i början av december.

1 januari 2020: En fisk- och köttmarknad, där det även säljs vilda djur, stängs i Wuhan eftersom flera av fallen kopplas dit.

7 januari: WHO meddelar att det nya viruset har identifierats som ett tidigare okänt virus i familjen coronavirus.

11 januari: Kina rapporterar det första dödsfallet i covid-19, en 61-årig man som handlat på marknaden i Wuhan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons