Annons

WHO ska stoppa spridning av falsk virusfakta

Världshälsoorganisationen WHO vill förhindra att människor som söker information om coronaviruset får felaktiga uppgifter.
Organisationen samarbetar bland annat med nätjättar som Google, Tiktok och Facebook.
Virus • Publicerad 3 februari 2020
Människor med ansiktsmasker i Taipei, Taiwan.Foto: Chiang Ying-ying/AP/TT

– Vi har arbetat med Google för att försäkra oss om att människor som söker information om coronaviruset får information från WHO som första resultat, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han säger att plattformar som Twitter, Facebook, Tencent och Tiktok också har vidtagit åtgärder för att begränsa spridningen av felaktig information.

Annons

Under helgen varnade WHO om att virusutbrottet "följts av en massiv 'infodemi'". Enligt WHO består den i ett överflöd av information, både sann och falsk, som gör det svårt att hitta trovärdiga källor och pålitliga råd.

Flera team arbetar dygnet runt för att "identifiera de mest förekommande ryktena som potentiellt kan skada allmänhetens hälsa, som falska förebyggande åtgärder och botemedel".

I förra veckan beslutade WHO att spridningen av coronaviruset utgör ett internationellt hälsonödläge.

Samtidigt som många länder har beslutat att avråda sina medborgare att resa till Kina, och vissa till och med har stängt gränserna till landet, avråder WHO till "åtgärder som i onödan ingriper med internationellt resande och handel".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons