Nöje & Kultur

Westlife blev Niklas Jarls genombrott

Nöje & Kultur Artikeln publicerades

Han heter Niklas Jarl, men i skivkonvoluten och på hemsidan står det Nick Jarl.
När man skriver åt storsäljare som Westlife är det bra med ett mer internationellt gångbart namn.

För ett par veckor sedan släpptes ett nytt album med Europas största pojkband - Westlifes Turnaround.
För fjärde gången finns Niklas Jarl, ursprungligen från Broakulla, med som låtskrivare åt de irländska tjejmagneterna. Den här gången ligger han bakom spåret Heal.
Vad har samarbetet med storsäljande Westlife inneburit för dig?
- Att jag kan leva på det här, blir det omedelbara svaret.
Låtskrivarkarriären tog riktig fart när Niklas Jarl började samarbeta med smått legendariske hitmakaren Max Martin 2000. Killarna kände varandra sedan tidigare, men hade inte jobbat ihop förut. Tillsammans snickrade de ihop låten You Make Me Feel. En låt som Westlife gillade och plockade med på sin platta Coast to coast.
Det blev vändpunkten.
Musiken slutade att bara vara en hobby för Niklas Jarl. Den blev ett heltidsjobb också.

A-Teens är dagens projekt
När Nöjet får tag på Niklas Jarl har han precis ätit upp lunchen och ska återgå till arbetet. I dag är det tonårsfavoriterna A-Teens som ska förses med nytt låtmaterial. Den här gången jobbar Niklas Jarl på uppdrag.
- Det roligaste man kan göra är att specialskriva låtar till artister, men det är tyvärr ganska ovanligt. Fast det klart, nu har jag jobbat som låtskrivare på heltid i tre år och visst har det börjat ringa mer och mer.
Niklas Jarl är egen företagare, men det händer ofta att han samarbetar med andra låtskrivare. Mest jobbar han med David Stenmarck. På ett spår till en av artisterna i tyska versionen av Fame Factory har även Westlifes Bryan McFadden medverkat.

Som ett vanligt jobb
Varje dag går Niklas Jarl till studion vid Mariatorget i Stockholm och snickrar ihop nya låtar. Det låter som vilket jobb som helst.
Jag säger att jag har lite svårt att förstå det.
Hur går det egentligen till? Drabbas man inte av skrivkramp precis som författare? Kommer låtidéerna bara flygandes från tomma intet varje dag mellan nio och fem?
Niklas Jarl skrattar.
- Ofta brainstormar man fram ett par låtidéer i taget. Sedan tar det ett par dagar att få ihop dem.
Han låter oerhört bekväm i sin låtskrivarroll och säker på sin uppgift.
Förutom låten Heal på Westlifes Turnaround är han aktuell med Antiques nya singel List of Lovers, han ligger bakom spår på Barbados nysläppta platta och Michael learns to rock kommande album.
Listan över artister som Niklas Jarl skrivit låtar till börjar att växa till en imponerande meritlista; Westlife, Robyn, Martin Stenmarck, Brolle JR, Emilia, Sahlene och låtar till artistskolan Fame Factory för att nämna en del.

Trivs bäst utanför scenen
För att nå ut som låtskrivare gäller det att sprida låtarna i branschen. En del kontakter har Niklas Jarl odlat själv, som den med Westlife. När han har en låt som han tycker passar dem skickar han över en demo.
- Jag spelar in demos hela tiden. Vi har en svensk sångare här i studion som sjunger in låtarna.
När Niklas Jarl inte vänder sig direkt till artisterna går hans låtar via musikförlag.
Sjunger du själv?
- Visst, jag kan sjunga en stödmelodi, men jag sjunger inte bra, säger han och skrattar.
Niklas Jarl trivs bättre utanför rampljuset.
CARIN SIGFRIDSSON
carin.sigfridsson@barometern.se