Annons

Prigozjin: Bachmut erövrat "i juridisk mening"

Jevgenij Prigozjin, chef för den ryska paramilitära Wagnergruppen, hävdar att staden Bachmut i östra Ukraina "i juridisk mening" är intagen efter månader av hårda strider. Ukrainska militären säger å sin sida att styrkorna håller staden.
Ukraina • Publicerad 3 april 2023
Vy över Bachmut, där hårda strider rasat i månader. Bilden är från 26 mars.
Vy över Bachmut, där hårda strider rasat i månader. Bilden är från 26 mars.Foto: Libkos/AP/TT

Prigozjin skriver på Telegram att stadens administrativa säte är under rysk kontroll.

I en video som publiceras med inlägget ses han hålla en rysk flagga som hedrar militärbloggaren Vladlen Tatarskij, som dödades i en explosion på ett kafé i S:t Petersburg i Ryssland på söndagen.

Annons

– Befälhavarna för den här enheten som tog stadshuset och hela centrumet kommer att gå ut och sätta upp den här flaggan, säger han.

I faktisk mening lär dock striderna om staden fortsätta. De ukrainska styrkorna är koncentrerade i stadens västra delar, enligt Prigozjin.

Den ukrainska arméstaben uppger i ett Facebookinlägg från söndagen att styrkorna fortsatt kontrollerar staden.

"Fienden har inte stoppat sitt anfall mot Bachmut. Ukrainska försvarare håller dock modigt staden och stöter bort flera fiendeattacker."

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons