Annons

Volvo Cars satsar på Skövdefabriken

Volvo Cars satsar 700 miljoner kronor på att få igång tillverkning av elmotorer på motorfabriken i Skövde.
Det kan handla om 500 arbetstillfällen om fem år, enligt biltillverkaren.
Ekonomi • Publicerad 9 december 2020
Volvo Cars motorfabrik i Skövde. Arkivbild
Volvo Cars motorfabrik i Skövde. ArkivbildFoto: Adam Ihse/TT

"I ett första skede kommer anläggningen att montera elmotorer. Vid ett senare skede avser Volvo Cars att en fullskalig tillverkningsprocess för elmotorer ska ske i Skövde", skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

– Inom ett par år räknar vi med att det kan vara upp till 500 personer i arbetsstyrkan som finns i Skövde som kommer att vara engagerade i den här produktionen, säger Magnus Holst, presstalesperson på Volvo Cars.

Växande behov av elmotorer

Annons

Han kan dock inte säga om satsningen på produktion av elmotorer innebär att det totalt sett blir fler eller färre som jobbar inom motorproduktionen på Volvo Cars i Skövde.

Hur stor denna produktion blir avgörs i slutändan av hur marknaden utvecklas och hur Volvo Cars produktmix ser ut i framtiden, enligt Holst.

– Vår målsättning är ju att hälften av vår försäljning ska vara helelektriska bilar 2025 och att resten ska vara hybrider, så vi kommer ju ha ett växande behov av elektriska motorer, säger Holst.

– Den initiala planen är att vi ska förse Gent- och Torslandafabrikerna med motorer från Skövde, med potential att också kunna förse fler bilfabriker med detta, tillägger han.

Separat dotterbolag

Sedan tidigare har Volvo Cars meddelat att design och utveckling av elmotorer ska ske både i Göteborg och i Shanghai, Kina. Och bolaget har i dagsläget montering av elektriska motorer i både Kina och Europa.

"Tidigare i år öppnade Volvo Cars ett nytt laboratorium för elmotorer i Shanghai, utöver den pågående utvecklingen i Göteborg och de toppmoderna batterilaboratorierna i Sverige och Kina", skriver Volvo Cars i pressmeddelandet.

Där bekräftas även planen på att flytta produktionen av förbränningsmotorer i Skövde till ett separat dotterbolag inom koncernen, med namnet Powertrain Engineering Sweden (PES). Det är samtidigt i denna verksamhet som den nu aviserade satsningen på elmotorer från Skövde kommer att ske.

– Elmotorerna är en utvecklad leverans från PES i Skövde, säger Holst.

Fakta: Kinesiska ägare sedan 2010

Torslandabaserade Volvo Cars ägs sedan 2010 av kinesiska Zhejiang Geely Holding. Biltillverkaren hade i snitt 41 500 anställda i fjol.

Dotterbolaget Powertrain Engineering Sweden (PES) i Skövde, som tillverkar motorer för de europeiska fabrikerna, ska enligt tidigare besked från Volvo Cars ihop med Geelys produktion av förbränningsmotorer.

Volvo Cars huvudsakliga bilfabriker finns i Göteborg, Gent (Belgien), South Carolina (USA) och Chengdu och Daqing (Kina), medan motorerna tillverkas i Skövde och Zhangjiakou (Kina) och karosskomponenter i Olofström.

Källa: Volvo Cars

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons