Annons

Volvo Cars försäljning backar i januari

Volvo Cars sålde 9,7 procent färre bilar under januari jämfört med samma månad förra året. I Sverige backade försäljningen med hela 31,9 procent, vilket biltillverkaren skyller på det nya systemet för fordonsskatt.
Ekonomi • Publicerad 4 februari 2020
Volvo Cars försäljning i Sverige föll med över 30 procent i januari. Biltillverkaren skyller nedgången på det nya skattesystemet, som skärptes ytterligare vid årsskiftet. Arkivbild.
Volvo Cars försäljning i Sverige föll med över 30 procent i januari. Biltillverkaren skyller nedgången på det nya skattesystemet, som skärptes ytterligare vid årsskiftet. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nedgången i försäljningen, som landade på 45 752 bilar under månaden, beror också på lägre säljsiffror i Kina, enligt biltillverkarens pressmeddelande.

Trots januariresultatet räknar Volvo Cars fortsatt med en total ökning för helåret 2020.

Annons

Bolagets suv-modeller står för 67,9 procent av den totala försäljningen under månaden, med XC60 som flaggskepp, följd av XC40 och XC90.

Intresset för laddbara bilar fortsätter att öka och försäljningen steg med 63,3 procent jämfört med januari förra året. De utgör 13,4 procent av alla Volvobilar som såldes under månaden, jämfört med 7,5 procent i januari förra året.

Volvo Cars mål är att 20 procent av alla bilar som säljs under 2020 ska vara plug-in-hybrider, enligt pressmeddelandet.

Januariförsäljningen i USA steg med 5,2 procent medan den backade 16,2 procent i Kina. I Europa minskade försäljningen med 12,9 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons