Annons

Vite ska göra Stockholmskrogar smittfria

Trots att reglerna för att minska risken för smittspridning på restauranger och barer gällt i ett halvår får mer än en tredjedel av krogarna i Stockholm nedslag på brister vid kontroller. Staden hoppas nu att upp till 25 000 kronor i vite per vecka ska få oskötsamma krogar att skärpa sig.
Coronaviruset • Publicerad 2 oktober 2020
Stockholm hoppas att upp till 25|000 kronor i vite per vecka ska få de krogar som inte följer virusrestriktionerna att skärpa sig. Arkivbild.
Stockholm hoppas att upp till 25|000 kronor i vite per vecka ska få de krogar som inte följer virusrestriktionerna att skärpa sig. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Fyra dagar i veckan är Stockholms stads inspektörer ute för att kontrollera om barer, restauranger, uteserveringar och lunchställen följer de regler, bland annat om trängsel, som ska förhindra spridning av coronaviruset. Trots att reglerna funnits i ett halvår är det fortfarande omkring 35 procent av de etablissemang som inspekteras som inte gör rätt.

– Alla har inte förstått och vi behöver fortfarande vara ute och göra kontrollerna, säger Kristine Fornander på Livsmedelskontrollen i Stockholm.

Annons

När inspektionerna inleddes låg ansvaret på regionernas smittskydd, som vid anmärkning kunde besluta om att krogar skulle stängas tills felaktigheterna rättats till.

Vite varje vecka

Sedan den 1 juli har kommunerna tagit över ansvaret för både tillsyn och beslut om påföljd för de krogar som inte sköter sig. Det har i Stockholm inneburit att felande restauranger inte bara kan stängas tillfälligt. De kan också, så länge misskötsamheten pågår, tvingas betala ett vite på mellan 10 000 och 25 000 kronor för varje vecka som felaktigheterna kvarstår.

Det är förvaltningsrätten som på kommunens begäran beslutar om att vite ska betalas. Hittills har en handfull ärenden skickats dit för beslut – men än har ingen Stockholmskrog behövt lätta på plånboken.

– Hittills har inga beslut fattats, det är ju en process. Så än så länge har det inte utdömts några viten, säger Kristine Fornander.

Mer effektivt

Kommunen kan fortfarande stänga verksamheter, men Kristine Fornander tror att föreläggande med vite är mer effektivt för att få krogar att åtgärda problem.

– Ja, det är så vi ser det. Tidigare kom vi ju ut och kanske stängde en krog och sedan fick man öppna igen. Ett föreläggande med vite ligger kvar och då kan vi komma ut och kontrollera det vartefter och ett vite på mellan 10 000 och 25 000 kronor kan bli utdömt flera gånger.

Det som inspektörerna oftast slår ned på är att restauranger och barer har för trångt mellan sällskapen.

– Man glesar inte ut tillräckligt mellan borden så det finns en risk att människor hamnar för tätt.

Kristine Fornander säger att det ofta kanske är en meter mellan borden. Men det räcker inte.

– Det beror ju på hur det ser ut och på hur nära man kommer varandra när man drar ut stolen och sätter sig.

Gäster har ansvar

Annons

Region Stockholms tillförordnade smittskyddsläkare Maria Rotzén, som tidigare i veckan tillsammans med sjukvårdsdirektör Björn Eriksson varnade för att antalet smittade i huvudstadsregionen ökar, tycker att det är viktigt att restaurangerna tar sitt ansvar.

– Jag skulle verkligen vilja att restaurangerna fortsätter att hålla i, hålla fast och hålla ut i de rekommendationer man ger, så att man inte sitter tätt tillsammans. För vi vet att det då finns en risk att man smittar andra. Men sen har vi som går på restaurangerna också ett ansvar, att inte möblera om exempelvis, säger Maria Rotzén.

Fakta: Folkhälsomyndighetens regler

Folkhälsomyndigheten har listat åtgärder som krogar måste vidta för att förhindra smittspridningen av coronaviruset. Dessa är:

• Motverka trängsel.

• Endast tillåta sittande sällskap.

• Erbjuda handtvätt och handsprit.

• Informera gäster och personal om hur smittspridning förhindras.

• Låta gäster ha minst en meter till andra sällskap.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons