USA älskar sina vinnare, särskilt om de kommer från fattiga förhållanden. Rapparen Eminem har gått från omstridd Touretterappare till hiphopens Elvis. Men medan Elvis spelade in en uppsjö sågade filmer hyllas Eminem för sin roll i 8 mile
Nyheter • Publicerad 23 januari 2003
Eminem är världens för tillfället mest framgångsrika rappare. Hans senaste album The Eminem Show har sålts i miljoner exemplar. Filmen 8 mile är hans första rejäla steg mot en Hollywoodkarriär.
Foto: Universal
Eminem är världens för tillfället mest framgångsrika rappare. Hans senaste album The Eminem Show har sålts i miljoner exemplar. Filmen 8 mile är hans första rejäla steg mot en Hollywoodkarriär. Foto: UniversalFoto: 

Hollywood har insett hiphopens betydelse för att locka ung publik till salongerna och artisterna är inte sena med att nappa på rollerbjudanden. Busta Rhymes har spelat mot Arnold Schwarzenegger i End of days, LL Cool J mot Stellan Skarsgård i Deep blue sea, DMX muttrade sig igenom en roll i Steven Seagal-filmen Exit wounds. Letar man efter en stereotyp svart cool kille med gatukänsla till en actionfilm är Billboardlistan lika effektiv som vilken katalog över skådespelare som helst.

Bland karaktärsrollerna är det mer tunnsått - även om den annars så sågade P Diddy fick beröm för sin roll som dödsdömd fånge i Monster?s ball.

Sagan om hur Marshall Mathers III blev Eminem, världens mest framgångsrika rappare, är som klippt och skuren för en film. Det insåg regissören Curtis Hanson (LA Confidential, Wonder boys) och rollen som Jimmy Rabbit Smith i

8 mile har klara paralleller till Eminems uppväxt i Detroits fattiga delar. Filmens titel syftar på en gata som anses vara skiljelinjen mellan motorstadens vita och svarta områden.

Kim Basinger som mamman

Det var här som Eminem (vars första rapalias var M&M) jobbade fram alter egot Slim Shady - en av sin omgivning förstörd figur som spottade fram rader om hur mycket han hatade kvinnor, bögar, det politiskt korrekta, sina gamla plågoandar och ungefär allting annat. När The Slim Shady lp släpptes 1999 blev mamman Debbie Mathers så upprörd att hon stämde sonen för förtal. Textrader som

I just found out my mom does more dope than I do (My name is) var bara början.

På de följande albumen The Marshall Mathers lp (2000) och förra årets The Eminem Show har konflikterna med mamman intensifierats.

I 8 Mile spelas Jimmy Rabbit Smiths mamma av Kim Basinger. Hon bor i en husvagn och dricker öl på dagarna i väntan på att bingosalongen ska öppna. Filmen inleds med att den aspirerande rapparen tvingas flytta hem till mamman efter att förhållandet med flickvännen spruckit. Utifrån de förutsättningarna får publiken följa rapparens kamp för att slå igenom.

I vägen står scenskräck, den oförstående mamman, hiphopens problem med vita rappare och de allmänna förutsättningarna i Detroits slum. Det är teman som Eminem utforskat grundligt i sina texter.

Demo nådde Dr Dre

Marshall Mathers föddes i Kansas City 1972. Som mobbad tonåring hittade han hiphopen och började rappa. Hiphop framförd av vita artister stavades Beastie Boys och Vanilla Ice men trots det lyckades Eminem vinna respekt på Detroits hiphopklubbar. En del av handlingen i 8 mile utspelar sig på klubben The Shelter där Eminems figur tävlar mot andra hungriga rappare i konsten att förolämpa varandra. Det var via en sådan tävling som NWA-legendaren Dr Dre fick upp ögonen för den aggressive rapparen.

1997 kom Eminem tvåa i en stor tävling i Los Angeles och fick tillfälle att sprida demoinspelningar runt sig. En av dem nådde Dr Dre som först stördes av faktumet att Eminem var vit, sedan antagligen insåg att hiphopens svårighet att nå den breda, vita publiken hade en möjlig lösning. Som Eminem själv rappar på White America från senaste albumet: Let´s do the math, if I was black I would have sold half. Parallellerna med Elvis Presley är givna - skivbolagen insåg hudfärgens betydelse för identifikationsfaktorn redan på 50-talet.

Det politiska etablissemanget och företrädare för de grupper Eminem attackerat i sina texter har inte varit lika begeistrade som skivköparna. Hiphopens texter har länge anklagats för att vara förråande, sexistiska, knarkglorifierande och uppmana till brott. Skriver man texter om hur man mördar sin fru (Kim), tar alla sorters knark (Under the influence) och pissar på Vita husets gräsmatta (White America) spelar antalet hyllningssånger till ens lilla dotter ingen större roll. För det vuxna USA är Eminem en skabbig hundracka till maktfaktor, en dysfunktionell ikon dyrkad av en armé fans.

Fick många lovord

Sedan 1999, när debutalbumet kom, har Eminems framgång varit exempellös. Förra årets The Eminem Show såldes i 7,6 miljoner exemplar bara i USA. Soundtracket till 8 mile sålde ungefär 3,5 miljoner. Framgångarna gav utrymme för ett andra soundtrack där Eminem valt ut sina favoritlåtar med artister som Notorius B.I.G., Pharcyde och Mobb Deep.

Hand i hand med den kommersiella framgången fick han bra kritik för vågspelet att ge sig in i filmens värld. När 8 mile premiärvisades på filmfestivalen i Toronto förra året var press och skådespelarkollegor översvallande. Filmen har jämförts med Sylvester Stallones genombrott Rocky och jämförelsen mellan den fattige boxaren och den fattige rapparen är förståeliga. När Jimmy Rabbit Smith gör sig redo för en rapduell med en mer ansedd motståndare skapas samma förväntan som när Rocky Balboa väntar på en titelmatch i boxning.

Får ingen presidentkram

Frågan är hur Eminems fortsatta skådespelarkarriär ska se ut. Sylvester Stallone blev actionhjälte och omfamnades av dåvarande presidenten Ronald Reagan för sina filmer om Vietnamveteranen John Rambo.

Enligt uppgifter påstås Eminem fundera över en roll i en film om en hemlig agent och hans tvillingbror. Oavsett vilken film som blir Eminems nästa är en sak klar. Hans chanser att hyllas av George W Bush är försvinnande små. (PM)

Johan Sjöstrand

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.