Annons

Viruset lever kvar i toaletter och sovrum

Coronavirus • Publicerad 6 mars 2020
Coronasmittade personer kontaminerar i hög utsträckning toaletter och sovrum, enligt en studie. Arkivbild.
Coronasmittade personer kontaminerar i hög utsträckning toaletter och sovrum, enligt en studie. Arkivbild.Foto: Nora Lorek/TT

Coronasmittade personer kontaminerar i hög utsträckning toaletter och sovrum som de använder, enligt en singaporiansk studie.

Forskarna har undersökt tre patienter som hölls isolerade från i slutet av januari till början av februari, och tagit prover på föremål i deras sovrum och toaletter. En betydande del av proverna testades positivt för viruset sars-cov-2.

Annons

Exempel på ställen med virus är stolar, sängramar, fönsterrutor, golv och strömbrytare.

Det fanns inte i prover som togs av luft, däremot vid ventilationsöppningar. Det kan tyda på att små droppar som innehåller coronaviruset kan färdas med luftströmmar och fastna på ytor.

Studien, som publicerats i vetenskapstidskriften Journal of the American Medical Association (Jama), visar också att vanligt desinfektionsmedel tar kål på coronaviruset. När ytorna i patienternas rum rengjordes blev de virusfria.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig länk.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons