Annons

Professor: Viruset kommer drabba de flesta

För professor Joacim Rocklöv är frågan inte om vi får en allmän smittspridning av coronaviruset i Sverige, utan när. Det visar inte bara tidigare erfarenheter, utan också de datorsimuleringar som han och hans kollegor har genomfört.
Coronavirus • Publicerad 6 mars 2020
Professorn Joacim Rocklöv tror att det allra flesta svenskar kommer att drabbas av cornaviruset. Arkivbild.
Professorn Joacim Rocklöv tror att det allra flesta svenskar kommer att drabbas av cornaviruset. Arkivbild.Foto: Chinatopix/AP/TT

Allt tyder på att viruset sars-cov-2 kommer att drabba en större del av befolkningen. De allra flesta, faktiskt.

Det säger Joacim Rocklöv, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, som har genomfört datorsimuleringar i vilken omfattning det nya coronaviruset kommer att drabba Sverige.

Annons

Än så länge, säger han, är dessa simuleringar enklare. Mer avancerade analyser är på gång, men hittills tyder allting på att viruset inte kommer att gå att stoppa.

– Som det ser ut i dag, utifrån den information om spridningstakten vi har och givet att viruset sprids i en icke-immun population, så kan vi förvänta oss en ganska omfattande smittspridning. Den är ju redan mycket mer omfattande än vad vi vet, säger han.

Fördröjande effekt

TT: Hur menar du då?

– Man brukar räkna med att på varje upptäckt fall går det två oupptäckta fall, som en regel. Det finns också antagligen en asymtomatisk smittspridning, som kanske ligger på 10 procent. Det vill säga att en av tio smittar utan att ha symtom. Det är troligt, eftersom det var så vid sars, och det finns vissa indicier på att det är så nu också. De här fallen är inte avgörande, men de bidrar och till slut blir smittspridningen som ett lokomotiv som inte går att stoppa.

TT: Vilken effekt har myndigheternas smittspårning, som nu genomförs i stor skala?

– Det är svårt att veta. Det har antagligen en fördröjande effekt, vilket ger oss tid under vilken man kanske kan få fram ett vaccin eller antivirala mediciner. Å andra sidan är det väldigt kostsamt, säger Joacim Rocklöv.

Ingen immunitet

TT: I så fall, när kommer den här allmänna smittspridningen att vara ett faktum i Sverige?

– Det är svårt att säga. Spridningstakten är snabb. Å andra sidan vidtas nu åtgärder som aldrig tidigare har genomförts. Om cirka fem dagar kommer nästa generation av fall, utifrån inkubationstiden, så om någon vecka eller två kommer vi att tydligare se hur det blir. Eftersom det inte finns någon immunitet och inte något vaccin kommer det här viruset dessutom att finnas kvar länge.

Men även om många kommer att smittas, visar all tillgänglig information att andelen som blir svårt sjuka är liten. Att bli smittad är alltså inte samma sak som att bli svårt sjuk.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons