Annons

Coronavirus stoppar mobilmässa

Arrangörerna ställer in den årliga telekommässan i Barcelona. Det sker sedan oron för coronaviruset har lett till strömhopp från årets upplaga.
Beskedet är ett bakslag för värdstaden. Arrangemanget brukar besökas av runt 100 000 människor.
Ekonomi • Publicerad 12 februari 2020
Fönstren putsas inför den stora mobilmässan i Barcelona. Nu ställs mässan in på grund av rädslan för coronaviruset.
Fönstren putsas inför den stora mobilmässan i Barcelona. Nu ställs mässan in på grund av rädslan för coronaviruset.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
En demonstration av VR-glasögon under telekommässan i Barcelona i fjol. Arkivbild.
En demonstration av VR-glasögon under telekommässan i Barcelona i fjol. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Branschorganisationen GSMA fattade beslutet på onsdagen, sedan en lång rad företag valt att hoppa av mässan Mobile World Congress (MWC), telekombranschens största årliga sammankomst.

Svenska Telia, telekomgiganten Deutsche Telekom, mobiloperatören Vodafone, finländska Nokia, Storbritanniens största telekombolag BT och fransk-italienska chiptillverkaren ST Microelectronics är de senaste bolagen som lämnat återbud på grund rädsla för coronaviruset.

Oro för viruset

Annons

Flera av bolagen anger hänsyn till anställda och kunder som skäl.

"GSMA:s arbete är mycket uppskattat men eftersom Telia inte kan riskera anställdas, eller samarbetspartners, hälsa och säkerhet, har Telia beslutat att ställa in sin medverkan", säger Telias presschef Ralf Bagner i ett skriftligt uttalande för TT.

Deutsche Telekoms vd Tim Höttges skriver på Linkedin att det vore "oansvarigt att ta risken" att närvara vid en så stor internationell samling.

Tidigare har flera andra bolag, bland andra svenska Ericsson och elektronikjätten LG hoppat av mässan, som var planerad att äga rum mellan 24 och 27 februari.

Stora inkomster

Mässan ger vare år den spanska ekonomin ett välkommet tillskott på en halv miljard dollar, enligt GSMA. Barcelonas borgmästare försökte förgäves sända lugnande budskap och hälsomyndigheterna i regionen Katalonien, där Barcelona ligger, sade att det inte finns några skäl att ställa in mässan. Men det hjälpte inte.

Telekommässan i Barcelona är inte den enda internationella sammankomsten som berörs av rädslan för coronaviruset. Oljebranschens stora årliga möte i London, International petroleum week, har också drabbats av en lång rad avhopp. IP-veckan hålls 24–27 februari.

Världshälsoorganisationen (WHO) vill tills vidare inte avråda från stora internationella samlingar.

"Det finns för närvarande inga bevis för en allmän spridning utanför Kina, så WHO begär i dagsläget inte att stora sammankomster ställs in", säger talesmannen Tarik Jasarevic till Reuters.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons