Vinstfall väntar för USA-bolagen
Rapportfloden på Wall Street är på gång. Det börjar på allvar fredag den 13, med rapporter från en rad finanstungviktare – som JP Morgan Chase & Co och Bank of America – samt bland andra flygbolaget Delta Air Lines.
Det pekar nedåt för vinsterna, ned med 3,1 procent för de stora börsbolagen, enligt analytiker på Bloomberg Intelligence. Det är i första hand lönsamheten i tillväxtbolagen som pressas – där belåningsgraden är högre än i de så kallade värdebolagen inom traditionell industri och finans.
– Vi kommer från historiskt höga vinstmarginaler och med inflations- och recessionstrycket på väg kommer troligen vinsterna att falla, säger Anneka Treon, vd på den holländska kapitalförvaltaren Van Lanschot Kempen till Bloomberg.
Stora frågetecken
Det finns även stora frågetecken när det gäller konsumentnära bolag, där det ännu är oklart hur konsumenter reagerar när tillverkarna av prylar och kläder försöker höja priserna för att täcka högre kostnader.
Konsumtionen i USA bromsade in i november, inför julhandeln, och detaljhandeln har enligt tidningen The Wall Street Journal tvingats erbjuda stora rabatter för att locka ut hushållen till butikerna.
Vinstfallet för tillväxtbolagen i S&P 500-index beräknas till i snitt 16 procent, medan värdebolagens vinster trots motvinden väntas öka med 1,4 procent, enligt Bloomberg.
De vinstfall som nu står för dörren är dock redan inräknade i aktiekurserna. Det så kallade P/E-talet – det vill säga priset per aktie jämfört med kommande års vinst – ligger på drygt 17. Det är i linje med historiska snitt.
Tillväxtbolagen – ofta i tekniksektorn – har redan tagit rejält med stryk under det gångna året. Smällen mot sektorn beskrivs som den värsta sedan finanskrisen 2008 och kursraset för den tekniktunga Nasdaqbörsens 100 största bolag blev 33 procent i fjol. Det kan jämföras med nedgången på 9 procent för de mer traditionella tungviktarna i Dow Jones industriindex.
Brutal inbromsning
Det breda S&P 500 index – med aktier från både Nasdaq och New York-börsen – sjönk 19 procent i fjol, men har inlett 2023 uppåt då det rapporterats oväntat låga löneökningar i USA, vilket dämpar inflationsoron.
Men någon snabb vändning för tillväxtbolagen är inte i sikte i närtid, enligt de flesta bedömarna. Nästan 50 procent av de tillfrågade fondförvaltarna i en färsk Bloombergenkät räknar med att 2023 års första kvartal blir ännu värre när ekonomin bromsar in i inflations- och räntechockens kölvatten.
Enligt tidningen The Wall Street Journal kommer rapporterna från fjärde kvartalet 2022 bli de första med generellt lägre vinster än ett år tidigare sedan pandemismällen 2020. Och inbromsningen är brutal, från vinstökningar på 31 procent i snitt under fjärde kvartalet 2021 till vinstfallet på 4,1 procent under fjärde kvartalet 2022, visar en prognossammanställning gjord av analysföretaget Fact Set.
Blickar man längre framåt ser dock de flesta bedömare ljusare börstider framför sig. Vinsterna för hela 2023 väntas i snitt vända uppåt med 4,7 procent jämfört med fjolåret.
Fakta: USA-rapporter att hålla utkik efter
Fredag 13 januari: Black Rock, United Health Group, Delta Air Lines, Bank of America, Wells Fargo & Co, JP Morgan Chase & Co, Citigroup
Tisdag 17 januari: Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, United Airlines
Onsdag 18 januari: Alcoa
Torsdag 19 januari: American Airlines, Schlumberger
Tisdag 24 januari: Halliburton, General Electric, Lockheed Martin,, Johnson & Johnson, Verizon Communications, Texas Instruments
Onsdag 25 januari: AMD, Boeing, Tesla, IBM
Torsdag 26 januari: Northrop Grumman, Visa, Intel
Fredag 27 januari: American Express
Tisdag 31 januari: Pfizer, Spotify Technology, McDonald's, Caterpillar, General Motors
Onsdag 1 februari: Meta Platforms
Torsdag 2 februari: Conoco Phillips, Honeywell
Källa: Bloomberg