Annons

Villkorligt frigiven förvisas från två städer

Brott • Publicerad 14 juli 2022
Hovrättens beslut om att förvisa 26-åringen från två städer är det första i sitt slag efter att en ny lag om vistelseförbud införts.
Hovrättens beslut om att förvisa 26-åringen från två städer är det första i sitt slag efter att en ny lag om vistelseförbud införts.Foto: Johan Nilsson/TT

En 26-årig man som blivit villkorligt frigiven förbjuds nu från att vistas i två svenska städer fram till våren 2023, rapporterar UNT. Hovrättens beslut är det första i sitt slag efter att en ny lag om vistelseförbud införts.

Svea hovrätt beslutade att 26-åringen skulle få vistelseförbud i hela Uppsala stad med dess ytterområden och i en annan mellanstor svensk stad. Mannen kommer att behöva bära en elektronisk fotboja fram till i höst för att kontrollera att han inte bryter mot förbudet.

Annons

Det är nu ett år sedan Kriminalvården fick möjlighet att besluta om vistelseförbud för villkorligt frigivna som står under övervakning. Syftet är att att försvåra för personen att återknyta kontakten med kriminella nätverk och på så sätt minska risken att personen återfaller i brottslighet.

26-åringens advokat menar dock att förbudet motverkar syftet då det kan bidra till hans utanförskap.

Enligt polisen har mannen en ledande roll i ett kriminellt nätverk och återfallsrisken in i brottslighet bedöms som mycket stor. Det var 2020 som mannen dömdes till två års fängelse för medhjälp till grov misshandel i samband med en knivattack i Uppsala.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons