Annons

Villervalla för amerikanska flygresenärer

Griniga och stressade amerikanska resenärer jagar runt på Europas flygplatser efter plats på första bästa flyg hem.
Coronavirus • Publicerad 12 mars 2020
Lugnt läge på Madrids flygplats Adolfo Suárez- Barajas häromdagen. Nu samlas amerikaner som vill resa hem snarast möjligt.
Lugnt läge på Madrids flygplats Adolfo Suárez- Barajas häromdagen. Nu samlas amerikaner som vill resa hem snarast möjligt.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Orden tillhör Anna Grace, 20 år, student vid Suffolk University i Boston. Hon var på sin första Europaresa när allting ställdes på ända. I stället för att fortsätta till Frankrike valde hon att snabbt boka en hemresa från Madrids flygplats Adolfo Suárez- Barajas.

Bredvid står pensionären Cristina Elvira som ska till Miami i Florida och är lättad över att kunna lämna Spanien, där smittan och dödstalen rusat i höjden de senaste dagarna.

Annons

– Vi har tur som kan lämna Europa, säger hon vid incheckningen till ett av torsdagens 20-tal USA-flyg från Spanien.

Trump risas

Trumps besked på natten europeisk tid har rivit upp resplanerna för tiotusentals resenärer och ökat pressen på redan hårt drabbade flygbolag efter virusutbrottet.

Flygresor till USA från ett antal europeiska länder stoppas i 30 dagar från och med fredag. Restriktionerna omfattar inte Storbritannien och Irland, och gäller inte medborgare i USA.

Bland amerikanska resenärer på väg hem från Europa råder osäkerhet och oro över vad som väntar vid ankomst.

På Paris-flygplatsen Roissy-Charles de Gaulle står Jon Lindfors och skär tänder över hur luddig Trump var i sitt tv-tal från Vita huset:

– Det var oklart vad Trump menade. Det var ett dåligt planerat och ett dåligt formulerat uttalande.

"Stor röra"

– Trump sade att det inte är en hälsokris och inte en ekonomisk kris, men det är det. Vi tror inte på vad Trump säger längre, säger Jon Lindfors som arbetar för ett hydraulisk-tekniskt företag och egentligen skulle ha flugit tillbaka på lördag.

Kritiken mot Trump delas av spanjoren Miguel Paracuellos som jobbar i USA:

– Trumps åtgärd visar att han är oduglig och inte har mäktat med att agera, utan i stället liksom skylla på en extern fiende, i det här fallet Europa.

Mot löfte om anonymitet sammanfattar en kabinanställd på flygbolaget Delta Air Lines läget:

– Det kommer att bli en stor röra.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons