Annons

Ville inte se kompisarnas glädjeintervjuer

Det var smärtsamt att följa Sveriges succé i fotbolls-VM på tv. Nu är det mest foten som gör ont – och det kommer den att göra karriären ut.
Men efter två jobbiga år är Jessica Samuelsson tillbaka i landslaget.
Fotboll • Publicerad 6 november 2019
Jessica Samuelsson följde Sveriges succé i VM från tv-soffan, men hon klarade inte av att se glädjeintervjuerna efteråt: "När det gick så bra så var det mer intervjuerna efteråt … det undvek jag att titta på", säger hon. Arkivbild.
Jessica Samuelsson följde Sveriges succé i VM från tv-soffan, men hon klarade inte av att se glädjeintervjuerna efteråt: "När det gick så bra så var det mer intervjuerna efteråt … det undvek jag att titta på", säger hon. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Karriären gick spikrakt uppåt. Jessica Samuelsson kallades världens bästa högerback, värvades till Arsenal och var självskriven i landslaget. Då, för nästan exakt två år sedan, gick knät sönder i VM-kvalmatchen mot Ungern.

Vägen tillbaka har varit allt annat än spikrak. Samuelsson har kommit tillbaka flera gånger men hela tiden åkt på nya bakslag. Senast i våras, kort efter att hon hade lämnat ett titeljagande Arsenal för Rosengård, för att försöka ta en plats i VM-truppen. En bristning i baksida lår stoppade hennes VM-chanser.

Svensk mästare

Annons

Först nu är 27-åringen tillbaka i landslaget. Höstens comeback, där Samuelsson hann med sju allsvenska matcher och fick fira SM-guld med Rosengård, har imponerat tillräckligt för att ge henne en plats i truppen till årets sista landskamp, mot USA i Columbus natten till fredag.

– Det har varit väldigt upp och ner och fram och tillbaka. Man har kastats mellan hopp och förtvivlan. Men nu har jag i alla fall fått upp hoppet om att det kanske kommer att funka. Vissa gånger har jag känt ”shit, jag kommer kanske aldrig kunna köra på den här nivån igen”, säger Jessica Samuelsson.

Undvek att titta

Allra värst var det kanske under VM i somras, men inte på grund av skadan i sig. Visst gladde hon sig åt Sveriges resa mot bronset, men att följa sina tidigare landslagskompisars framgång var inte lätt.

– Först var det jobbigt för att jag hade hoppats kunna konkurrera om en plats. Och när det inte blev så, så var det helt förkrossande. Men när det drog igång så ville jag ändå titta, jag ville ju följa dem. Då var det ändå kul, men sedan när det gick så bra så var det mer intervjuerna efteråt … det undvek jag att titta på.

TT: Varför?

– För då blev det så mycket känslor och något som jag kan relatera så mycket till från mästerskapen som jag har varit med på. Jag ville också vara där och ta del av alla glädjerusen och att man gör något tillsammans, det där att man har slitit under länge för att få ihop det till ett mästerskap. Det är en så speciell känsla, så då kastas man tillbaka in i det.

Smärta livet ut

Fotskadan, den som drog igång den negativa spiralen för två år sedan, kommer dock att fortsätta göra sig påmind. Jessica Samuelsson måste lära sig att leva med smärtan.

– Alla läkare och fotspecialister som jag har pratat med säger att jag kommer att ha ont resten av livet. Sedan gäller det bara att hålla det på den nivån som det är nu, så att det inte blir värre. Jag har ont då och då, och jag tar kortisonsprutor ibland för att dämpa den dagliga smärtan. Men det är ingenting som jag tror kommer att påverka mitt spel, för när jag spelar så tänker jag inte så mycket på den.

Under Samuelssons frånvaro har Paris Saint-Germains Hanna Glas tagit över högerbacksplatsen i landslaget. Förbundskapten Peter Gerhardsson har ingenting emot ökad konkurrens på positionen.

– Det har varit en lång period för henne att ta sig tillbaka, så hon har säkert en liten bit kvar fortfarande. Men hon är tillräckligt bra för att vara med i en konkurrenssituation i landslaget. Och jag har gärna både den bästa och näst bästa högerbacken i det svenska landslaget, säger Gerhardsson.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons