Annons

Vill se internationellt ingripande efter dödlig attack

Israels utrikesminister Yair Lapid har beordrat landets diplomater att arbeta för ett FN-ingripande mot Iran. Detta efter en attack mot ett israeliskägt fartyg, där två personer miste livet.
Oman • Publicerad 31 juli 2021
Israels utrikesminister Yair Lapid.
Israels utrikesminister Yair Lapid.Foto: Shlomi Amsalem

"Jag har instruerat ambassaderna i Washington och London att arbeta med sina samtalspartners i landets regeringar och med relevanta delegater i FN:s högkvarter i New York", twittrade Yair Lapid på fredagen.

"Iran är inte bara ett problem för Israel, utan exporterar också terrorism, förstörelse och instabilitet som drabbar oss alla", fortsatte han.

Annons

Utrikesministern meddelade dessutom att han pratat med Storbritanniens motsvarighet, Dominic Raab, och anfört "behovet av att kraftigt bemöta attacken" där en brittisk medborgare dödades.

Två dödades

Orden kommer efter att två besättningsmedlemmar dödats när en oljetanker från ett israeliskägt rederi attackerades utanför Oman i torsdags, enligt USA troligtvis av drönare.

Såväl Israel, USA och europeiska källor anklagar Iran för att ha genomfört attacken, men arbetar fortfarande för att hitta bevis, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Fartyget Mercer Street är japanskägt men drivs av det israeliskägda rederiet Zodiac Maritime. Enligt bolaget var fartyget på väg från Dar es Salaam i Tanzania till Fujariah i Förenade Arabemiraten.

Efter attacken skyddade en amerikansk flotteskort det skadade fartyget när det tog sig till en säker plats, enligt rederiet. De två dödade besättningsmännen var från Rumänien och Storbritannien.

Attackerna har ökat

Under det senaste halvåret har antalet attacker ökat mot både israelisk- och iranskägda fartyg, attacker som länderna tillskriver varandra, enligt Haaretz.

Så sent om i början av juli attackerades ett kommersiellt fartyg som tidigare var under israeliskt ägande i norra Indiska oceanen. En månad tidigare sjönk Irans största marinfartyg efter att ha fattat eld.

Israels pensionerade brigadgeneral Shlomo Brom, som numera forskar vid Israels institut för nationell säkerhet, sade på lördagen till AFP att Iran markerar "en viss upptrappning", men syftar till att undvika ett "fullskaligt krig".

"De är inte intresserade av en större upptrappning, precis som vi inte är intresserade av en större upptrappning, sa Shlomo Brom.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons